Prim-ministrul Victor Ponta a declarat jurnaliștilor americani că procurorii români au început deja o anchetă în privința posibilelor temnițe americane destinate interogării teroriștilor amenajate pe teritoriul României
Victor Ponta a precizat într-o scurtă declarație dată canalului american Bloomberg că nu are nicio informație în ceea ce privește tehnicile de interogare folosite în inchisorile secrete ale agenției americane de spionaj, CIA. "Daca s-a întamplat ceva, s-a întamplat în urmă cu zece ani", a precizat Ponta. Reamintim că în presa de peste oceanul Atlantic a izbucnit un scandal după ce Congresul SUA a prezentat publicului probe legate de metodele de tortură aplicate teroriștilor din închisorile amplasate în afara țării cu capitala la Washington.
"Din momentul în care am devenit prim-ministru, nu am primit nicio informație oficială din partea autoritaților române cu privire la acest subiect", a spus Ponta, într-un interviu acordat marți, de la Belgrad, pentru presa americană. "Exista investigatii efectuate de biroul procurorului general, pot sa va asigur doar, din punctul de vedere al Guvernului, vom fi complet transparenti si va vom furniza toate informatiile pe care le-am putea avea", a mai spus Ponta.
Opt ani de teminițele secrete
La aproape şase ani de la încheierea mandatului lui George W. Bush la Casa Albă, senatorii democraţi au publicat marţi un raport de anchetă detaliat privind programul operat în secret din 2001 şi până în 2009 de CIA pentru capturarea şi interogarea, în afara cadrului judiciar, a persoanelor suspectate de legături cu Al-Qaida. CIA a contestat imediat concluziile raportului, realizat în perioada 2009-2012 şi a cărui versiune scurtată de 525 de pagini a fost desecretizată după o bătălie lungă între Senat şi Executivul american.
Potrivit acestui raport, în cadrul programului secret al CIA 119 deţinuţi au fost capturaţi şi închişi în centre de detenţie secrete, în alte ţări care nu au fost identificate, dar care includ cel mai probabil Thailanda, Afganistan, România, Polonia şi Lituania.
Polonia, care nu a recunoscut niciodată oficial că a găzduit închisori secrete ale CIA, a fost deja condamnată în iulie de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru "complicitate" la torturile suferite pe teritoriul său de un palestinian şi un saudit.
"Polonia a cooperat la pregătirea şi punerea în aplicare a unor operaţiuni de predare, detenţie secretă şi interogare desfăşurate de CIA pe teritoriul său", au conchis în unanimitate judecătorii europeni.
Înainte de publicarea, marţi, a raportului Senatului, preşedintele american Barack Obama şi premierul polonez Ewa Kopacz au avut o discuţie prin telefon, în cadrul căreia şi-au exprimat speranţa că publicarea acestui document "nu va avea un impact negativ asupra relaţiilor dintre Polonia şi Statele Unite", potrivit unui comunicat al Guvernului de la Varşovia.
Închisoarea din România ar fi avut numele de cod "Britelite"
Subiectul închisorilor secrete ale CIA în care se practica tortura pentru interogarea teroriștilor a apărut în urmă cu trei ani. La acel moment, jurnaliștii de la candalul german ZDF au susținut, într-un reportaj, că închisoarea secretă a CIA ar fi funcţionat în România, cu numele de cod ,,Britelite". Conform ziariştilor germani, sediul închisorii ar fi fost, din 2003 până la jumătatea anului 2005, în clădirea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), din sectorul 1 al Bucureştiului, pe strada Mureş, nr. 4, în apropierea Pieţei Chibrit.