Ponta, acuzații grave pentru conducerea Ministerului Sănătății: „Lăsați pe toată lumea care nu are bani să moară pe stradă”

Ponta, acuzații grave pentru conducerea Ministerului Sănătății: „Lăsați pe toată lumea care nu are bani să moară pe stradă”

Victor Ponta și secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan au avut discuții destul de aprinse pe tema privatizării sistemului de sănătate.

Discuții aprinse în cadrul unei emisini televizate între liderul pro România, Victor Ponta, și secretarul de stat din Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan, pe tema privatizării sistemului de sănătate.

Victor Ponta i-a reproșat lui Horațiu Moldovan că atât el, cât și ministrul Victor Costache trebuie să lucreze pentru toată lumea, nu doar pentru spitalele private la care sunt angajați.

„Domnule doctor, dumneavoastră îndepliniți acum o funcție publică. Nu mai sunteți la spitalul privat, și domnul Costache. Cred că asta e problema. Toată lumea spune că e extraordinar ce face medicul Horațiu Moldovan. Înțeleg că e extraordinar ce face medicul Victor Costache.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dumneavoastră sunteți la un spital privat onorabil, domnul Costache e la un spital privat care a fost băgat în multe scandaluri și e în insolvență. Problema e că acum, ca înalt funcționar public, nu puteți să lucrați pentru firma la care sunteți angajați. Trebuie să lucrați pentru toată lumea. Și dacă e așa, atunci trebuie să explicați o săptămână, două săptămâni, o lună, să chemați specialiști.

Nu se poate da o ordonanță marți seară, pe care miercuri, chiar și Asociația Spitalelor Private din care face parte spitalul la care dumneavoastră lucrați, a spus că e greșită”, a declarat Victor Ponta, la Digi 24.

Ponta a citit în direct un email trimis de ministrul Sănătății către secretarii de stat din minister, în care scrie:

„Atașat gasesti ordinele ATI si IMA rescrise de prietenii nostri, le pastrezi doar pentru tine si Horatiu deocamdata. Pregatim punerea rapida in transparenta luni cel tarziu mati. Inca imi e neclar cum pot numi cele doua CL specifice, probabil in acelasi timp, poti si tu sa te interesezi?”, se arată în e-mailul prezentat de Ponta.

„Eu nu pot să dau explicații despre un mail pe care nu l-am scris”, a răspuns Horațiu Moldovan.

Horațiu Moldovan: Modificarea de la două angiografe, la un angiograf nu vizează un singur spital. Există o multitudine de spitale în România care au un singur angiograf, pe care doruim să le introducem în programul de infarct pentru că dorim să scurtăm timpul între diagnostic și rezolvarea intervențională. Ca să reducem intervalul acesta de timp, trebuie să existe accesibilitate la angiografe. (...) Măsura nu trebuie privită ca o măsură care avantajează un spital, ci deschide 20 de spitale din România.

Cosmin Prelipceanu: La Sibiu, dacă cineva face infarct trebuie să fie dus musai la un spital cu două angiografe?

Horațiu Moldovan: Dacă vorbim despre spitalul din Sibiu, este singurul din toată regiunea. Unde să-l ducă, să-l ducă cu elicopterul la Cluj. E mult mai rațional să se poată întâmpla lucrul ăsta la Sibiu, pentru regiunea respectivă. Dacă exista regula cu două angiografe, trebuia dus în altă parte. La Sibiu, la Pitești, la Suceava, la Bacău, la Constanța, la Craiova nu sunt două angiografe.

Cosmin Prelipceanu: Și atunci un pacient care făcea infarct, trebuia dus la un spital cu două angiografe, pentru că asta era regula?

Victor Ponta: Pentru decontare. Făcea și la Polisano, nu asta e problema. Problema e de bani aici. (...) Îl opera și acum la Sibiu, dar nu lua banii domnul Costache. Nu poți să-ți dai pentru tine, pentru spitalul tău, că de aia ești funcționar public. Dacă domnul ministru voia să dea un angiograf la Spitalul județean, avea toată lumea, nu aveau doar cei care merg la Polisano.

Horațiu Moldovan: Această măsură permite acesul pacienților cu infarct în cadrul programului de infarct al Ministerului Sănătății, să se trateze mai aproape, ca să reducem din timpul între momentul diagnosticului și momentul terapeutic, ceea ce este esențial. De asemenea, să mărim numărul de centre care fac această procedură în cadrul programului pentru că centrele clasice nu mai fac față. Și în București sunt spitale care lucrează cu un singur angiograf.

Victor Ponta: La București există permanență. La Polisano te operai de infarct, dar nu decontai din bani publici, asta era șmecheria. Era vorba de bani. (...) Atunci lăsați pe toată lumea care nu are bani de Polisano să moară pe stradă, că înțeleg că e junglă. Asta e propaganda: cei 5% care au bani să trăiască, ceilalți 95% să moară. Asta spune domnul secretar de stat. Ia banii de la cei 95% să-i dea la cei 5%. Asta face. La Polisano și până acum se opera de infarct, dar nu se deconta. Ei vor și banii. (...)

Cosmin Prelipceanu: Domnul secretar de stat ne-a spus că principiul pe care îl pregătește este cel în care sunt decontate toate operațiile.

Victor Ponta: Dacă ai bani. Dacă mărești cinci ori bugetul. S-au mărit de cinci ori contribuțiile la sănătate? Ce e acum nu e bine și trebuie îmbunătățit, nu trebuie furat și distrus. Un singur lucru putea să facă un minister care era interesat de România. La Sibiu, la Spitalul județean - două angiografe. Polisano s-a făcut în curtea Spitalului Județean și de la Spitalul Județean spun «du-te la Polisano dacă ai bani. Dacă nu stai și tu aici și mori»

Horațiu Moldovan: Singura soluție în regiunea respectivă este Polisano. Nu există alternativă deocamdată. (...) Noi nu facem aceste politici pentru un spital sau pentru altul, facem pentru toată situația din România, este dialogul dintre Victor Ponta și Horațiu Moldovan la Digi 24.