Ponta a încercat să preia controlul în CSAT

Premierul Victor Ponta a cerut convocarea CSAT în chestiunea crizei din Ucraina, în încercarea de a-și atribui rolul de șef al statului. Președintele Băsescu l-a chemat la consultări.

Premierul Victor Ponta a încercat să se substituie președintelui Traian Băsescu drept principala figură de autoritate în cazul situației tensionate din regiune. În cursul dimineții de ieri, acesta i-a trimis președintelui Traian Băsescu solicitarea - semnată și de alți miniștri membri ai CSAT - de convocare a unei reuniuni extraordinare a Consiliului privind situația politică din regiune, deși șeful statului îi comunicase, săptămâna trecută, că nu se impune un CSAT. În replică, președintele Traian Băsescu l-a chemat la consultări la Cotroceni, precizând că acestea vizează „clarificarea nelămuririlor Guvernului referitoare la politica externă, de securitate și de apărare a României”. „La această întâlnire vă recomand să participe toți membrii Guvernului sau, cel puțin, miniștrii care fac parte din Consiliul Suprem de Apărare a Țării”, se arăta în comunicatul Administrației Prezidențiale.

După încheierea consultărilor, cele două părți au făcut declarații publice pe un ton calm, fără acuzații reciproce. „Am reiterat cererea noastră ca în cadrul unei şedinţe a CSAT să analizăm nivelul de sancţiuni, implementarea acestora şi responsabilităţile fiecărei instituţii în parte. Preşedintele a spus că ne va informa când convoacă CSAT-ul’” a spus Ponta, cumințit.

În urmă cu două zile, ca răspuns la amenințările vicepremierului rus Dmitri Rogozin, premierul Victor Ponta a afirmat: „Am fost eu comandantul suprem. Gândiți-vă că lucrurile puteau degenera, puteam să cerem avioanelor românești să ia decizii, să se ridice de la sol”. Constituția României nu conține titlul de comandant suprem, ci de comandant al forțelor armate, care revine Președintelui României, nu premierului. Luni, premierul a încercat din nou să preia controlul, anunțând că în calitate de vicepreședinte al CSAT va lua el toate deciziile importante în locul lui Băsescu până pe 26 mai, când se încheie campania electorală. Legea nu permite, însă, un asemenea transfer de atribuții.

Băsescu: Rusia urmărește „federalizarea Ucrainei”

România consideră că discuțiile dintre autoritățile de la Kiev și minoritatea rusă din Ucraina trebuie să continue, a afirmat, aseară, președintele Traian Băsescu. El a mai spus că România nu recunoaște nici anexarea Crimeei, nici referendumurile din Lugansk și Donețk, pentru că sunt împotriva Constituției Ucrainei. „Federația Rusă a început să-și atingă și cel de-al doilea obiectiv legat de Ucraina, și anume federalizarea”, a mai spus Băsescu, cerând guvernului de la Kiev să ia măsuri ca alegerile prezidențiale de la 25 mai să se desfășoare pe tot teritoriul Ucrainei, în mod corect.