Victor Ponta vrea ca atribuţiile preşedintelui să fie clar stipulate în Constituţie

Constituţia ar trebui modificată astfel încât atribuţiile preşedintelui şi procedurile privind referendumul şi atribuţiile CCR să fie foarte clar stabilite, a declarat premierul Victor Ponta.

"Ne dorim, în primul şi primul rând, trecut în Constituţie o precizare clară a atribuţiilor preşedintelui faţă de Guvern şi Parlament. Preşedintele, aşa cum se întâmplă în multe republici europene - vă dau exemplul Austriei, Irlandei -, este ales direct de oameni, dar nu are puteri executive şi aceste ţări funcţionează foarte bine, nu au crize de coabitare, nici de alt tip", a spus  Victor Ponta, la finalul şedinţei USL.

Preşedintele PSD a mai afirmat că ar trebui stabilite şi atribuţiile şi cum sunt numiţi judecătorii CCR, dar şi procedura de convocare a referendumurilor.

"În al doilea rând, trebuie să stabilim foarte clar cum este cu referendumurile, cine le convoacă, pentru că ne trezim că pornim şi consultăm românii, 88% dintre cei care vin la vot decid ceva şi Curtea ne spune că nu este de ajuns. Poate că dacă era 110% era de ajuns. În al treilea rând, trebuie să spunem foarte clar ce atribuţii are CCR şi cum sunt numiţi judecătorii la CCR, trebuie să depolitizăm. Faptul că cinci judecători din nouă au hotărât de la ei putere că România trebuie să fie republică prezidenţială (...) este o greşeală pe care nu o putem accepta şi pe care o putem îndrepta doar prin modificarea Constituţiei", a mai punctat Ponta. Premierul a mai spus că Legea Fundamentală ar trebui să introducă şi regiunea.

"În al patrulea rând, (...) trebuie să vorbim de organizarea administrativ-teritorială a României. Rămân judeţele, asta este opţiunea USL şi îmbrăţişată de toate ţările europene asemănătoare cu România - Franţa, Italia, Polonia -, dar în acelaşi timp trebuie să avem forma de organizare a regiunii, care nu este trecută în Constituţie, şi să arătăm pe cât posibil, sigur urmează şi legi organice, dar în baza prevederilor Constituţiei care este nivelul de competenţă", a mai spus primul-ministru.

În plus, acesta a adăugat că Legea Fundamentală trebuie să stabilească proceduri de înlăturare a conflictelor.

"În al cincilea rând, cred că trebuie să stabilim în Constituţie proceduri de înlăturare a conflictelor. Nu trebuie să ajungem tot timpul la suspendare şi la referendum. Dacă am avea nişte proceduri mai clare de înlăturare a conflictelor între instituţiile statului am evita conflictele şi mai trebuie să stabilim în Constituţie controlul democratic al instituţiilor statului", a afirmat Ponta.