Ponderea energiei hidro scade, dar preţul nu creşte

Nu se pune problema majorării tarifului la energia electrică livrată consumatorilor casnici, deşi ponderea producţiei de energie din hidrocentrale, care este cea mai ieftină, în totalul naţional a scăzut cu 5%, iar până la finele anului scăderea poate ajunge la 20%, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Dragoş Zachia-Zlatea, director general adjunct al Hidroelectrica, citat de Agerpres.

'În momentul de faţă, la nivelul producţiei naţionale, ponderea producţiei hidro a scăzut cu 4-5%, de la vreo 28 de procente la 24 de procente. Perioada august-septembrie pare să fie cea mai dificilă, cu reduceri semnificative ale producţiei. E posibil ca, dacă şi pentru trimestrul IV se va menţine prognoza prudentă, deficitul faţă de anul mediu hidrologic să fie în jur de 20% din producţia totală. Nu se poate pune problema majorării tarifului de energie la populaţie.', a afirmat acesta. În plus, creşterea de costuri va fi suportată de producători, distribuitori, furnizori, de tot lanţul de la producere la consumatorul final. Deocamdată, este foarte greu să fie făcută o estimare a pierderilor, deoarece trebuie să se termine luna septembrie şi să se vadă dacă, în lunile următoare, se va menţine acest trend descrescător.

Pe de altă parte, oficialul Hidroelectrica a infirmat posibilitatea deschiderii barajelor de la Porţile de Fier pentru deblocarea circulaţiei vaselor de pe Dunăre.