Pompier-erou, angajat cu diplomă falsificată

Nicolae Pahome, pompierul care a salvat în vara anului trecut trei copii din calea apelor care inundau comuna suceveană Arbore, a fost trimis, astăzi, în judecată de Parchetul Militar Iaşi pe motiv că s-a angajat cu o diplomă de bacalaureat falsificată.

Colonelul Ion Burlui, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava a declarat că, în ciuda acestui fapt, Pahome era unul dintre cei mai buni pompieri suceveni. Mai mult decât atât, colegii săi alături de care este judecat, tot pentru falsificarea diplomelor de BAC, sunt apreciaţi de comandantul unităţii.

„Din păcate, pot să spun că printre cei care şi-au depus demisiile din cauză că s-a descoperit că au falsificat diplomele au fost pompieri cu rezultate foarte bune. Pe lângă Pahome, mai aveam un subordonat care luase locul doi la o competiţie naţională desfăşurată între pompieri”, a precizat pentru EVZ colonelul Burlui. De la ISU Suceava au fost zece angajaţi anchetaţi de procurori. „Au fost descoperiţi în urma unor verificări interne. Nimeni nu şi-a dat seama că acele diplome erau falsificate. În cursul anului 2010,  au fost primite nişte informaţii legate de acest aspect şi s-au trimis solicitări la unităţile de învăţământ de la care proveneau diplomele. Aşa s-a aflat că unii au prezentat diplome falsificate”, a precizat şeful ISU Suceava.  

Premiat pentru curaj

În urma curajului de care a dat dovadă în timpul inundaţiilor, Nicolae Pahome a fost premiat de jocul „Superbingo Metropolis” cu 15.000 de lei, emisiune ce este difuzată de postul Antena 1. Astăzi, însă, Parchetul Militar Iaşi a luat decizia de a-l trimite în judecată alături de alţi patru colegi: Ioan Hriţac, Petrişor Olaru, Gheorghe Mareniuc şi Florin Liviu Lavni. Aceştia au fost angajaţi în anii 2006 şi 2007. Pahome a fost pompier şi în timpul efectuării stagiului militar. Şi-au dat demisia anul trecut şi la începutul acestui an, după ce a început urmărirea penală împotriva lor. Foştii pompieri sunt cercetaţi pentru participaţie improrie la fals intelectual şi uz de fals. Procurorii au mai stabilit că, deşi documentele de serviciu au fost întocmite de angajaţii din Serviciul Resurse Umane ai ISU Suceava, aceştia nu ştiau că diplomele prezentate de cei cinci sunt false, astfel funcţionarii în cauză nu au fost traşi la răspundere. De asemenea, cei responsabili de contrafacerea  diplomelor şi legalizarea acestora vor fi cercetaţi de procurorii civili.