Evenimentul Zilei > Monden > Blestem la Pompei? Atenţie pe ce puneţi mâna în vacanţă. O turistă a făcut cancer
Blestem la Pompei? Atenţie pe ce puneţi mâna în vacanţă. O turistă a făcut cancer

Blestem la Pompei? Atenţie pe ce puneţi mâna în vacanţă. O turistă a făcut cancer

Nu este cert dacă într-adevăr există sau nu un blestem la Pompei, dar este sigur că legenda din jurul acestuia, dar şi anumite coincidenţe bizare au făcut-o pe o turistă canadiană să creadă că s-a îmbolnăvit de cancer pentru că a furat fragmente de ceramică și mozaic din oraşul antic îngropat de erupţia vulcanului Vezuviu în anul 79 d.Hr..

Cazul unei turiste care furat vestigii din Pompei este sugestiv în acest sens. Mai sunt şi alte situaţii ale unor amatori de suveniruri, care în prezent regretă fapta.

Loviţi de diverse boli, întâmplări nefericite şi remuşcări, hoţii de relicve înapoiază ce au furat. Alături de vestigiile „împrumutate”, ei au trimis şi scrisori în care îşi exprimă scuzele şi regretele.

Blestem la Pompei? Se pare că da…

Ruinele de la Pompei, văzute de la depărtare.

Cum s-a ajuns la această situaţie? Ei bine, se pare că ar putea exista un blestem în acest oraș antic! Un caz preluat recent de Il Messaggero a atras atenția oficialilor.

Un agent de turism a ajuns la o secție de poliție într-o zi cu un pachet. Exista şi o scrisoare. Misiva conţinea spovedania tardivă a unei oarecare Nicole, cu adresa în Canada.

La 21 de ani, ea a vizitat Pompei și a decis să fure mozaicul şi ceramica găsite acolo. După Colosseum, Pompei este al doilea cel mai vizitat sit turistic din Italia.

În 2019, la Pompei au ajuns aproape patru milioane de vizitatori. Inclus în patrimoniul mondial Unesco în 1997, Pompei este unul dintre cele mai importante parcuri arheologice din lume. Asta explică şi interesul uriaş pentru aceste ruine

A furat din Pompei şi avut numai ghinioane

Ruinele de la Pompei.

Revenind la Nicole, trebuie spus că după ce s-a întors din vacanţa petrecută în Italia, a avut numai ghinioane. Nu doar ea, ci şi familia ei. Au avut mari probleme financiare.

Ce-i drept, i-au trebuit 15 ani să-şi dea seama care ar fi putut fi cauza tuturor necazurilor. La un moment dat, probabil că a aflat legenda despre existenţa unui blestem la Pompei…

Atunci s-a decis să înapoieze autorităţilor italiene ceea ce furase din oraşul-ruină. Fusese lovită de cancer de două ori… „Cer iertarea zeilor”, a scris ea.

A urmat şi o promisiune legata de faptul că va reveni în Pompei pentru a-şi prezenta scuzele acolo. O fi vreo legătură între destinul ei crunt şi istoria locului?

Pompei și Herculaneum, moarte şi distrugere

Pompei și Herculaneum au intrat în istorie ca locuri marcate de moarte și distrugere. Solul bogat și negru din aceste oraşe era celebru în Roma Antică. Fertilitatea și culoarea aveau ca explicaţie erupțiile anterioare…

Când au aflat asta pe propria piele, era prea târziu pentru cetățenii romani. În 2015, jurnaliştii de la Corriere della Sera scriau despre afişarea publică a scuzelor hoţilor din Pompei.

La acea vreme, inspectorul Massimo Osanna – directorul parcului arheologic la Pompei – crea o expoziţie permanentă cu acele mesaje.

Aşa a ieşit la suprafaţă povestea fiicei unei familii de englezi, care și-a însușit un obiect de acolo. Se întâmpla cu decenii în urmă, într-o vacanţă. Când a moștenit-o, responsabilitatea a cântărit foarte mult în conștiința ei.

Ameninţarea unui blestem la Pompei

Amenințarea unui blestem este luată în serios de unii. Doar aşa se poate explica cum a fost returnată o statuie de bronz, dispărută din 1987. Lucrarea îl înfățișează pe bancherul pompeian Cecilio Giocondo.

Cel care a înapoiat-o a fost îngrozit de posibilitatea de a fi lovit de blestem. Atât de îngrozit, că nici nu s-a gândit că statueta era o copie…

Il Messaggero a scris despre un cuplu format din Alastain și Kimberley, care au luat pietre din Pompei. Remuşcarea i-a ajuns din urmă şi pe ei…

„Ne pare rău și vă rog să ne iertați că am făcut această alegere teribilă”, au transmis ei în deja clasica scrisoare de anulare a presupusului blestem de la Pompei.

sursa: thevintagenews.com