Poluarea produce reguli stricte. Un oraș din România ia măsuri de urgență

Poluarea produce reguli stricte. Un oraș din România ia măsuri de urgență

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, intenționează să ia mai multe măsuri pentru combaterea poluării și îmbunătățirea calității aerului, la nivelul orașului. Între altele, el intenționează să amplaseze rampe pentru spălarea mașinilor la toate intrările în oraș.

Mihai Chirica a anunțat, într-o declarație de presă, după o întâlnire cu ministrul mediului, Costel Alexe, că Municipalitatea urmează să implementeze mai multe măsuri pentru combatrerea nivelului ridicat de poluare din oraș. Printre acestea se numără introducerea de rampe de spălare la intrările în oraş, cumpărarea de noi utilaje cu aspiraţie de praf, construirea unei reţele municipale de monitorizare a mediului, amenajarea de parcări la intrările dinspre Ciurea şi Leţcani, precum şi continuarea modernizării spaţiilor verzi cu covor de gazon şi achiziţia de noi mijloace de transport la pachet cu instalarea de panouri de informare în staţie şi modernizarea copertinelor din staţiile CTP.

Edilul a precizat că are în lucru un  plan strategic care va stabili o serie de măsuri şi obligaţii în vederea reducerii nivelului de poluare. El intenționează să înăsprească sancțiunile pentru șoferii care își parchează vehiculele pe spațiile verzi.

„Nu vom mai permite şi vom sancţiona extrem de dur orice intervenţie pe spaţiul verde al oraşului, călcat de maşini sau alte cauze. Au fost aplicate 518 amenzi contra celor care nu au respectat condiţiile de şantier, dar cred că le vom dubla, crescând numărul de poliţişti cu aceste atribuţii, chiar dacă va fi nevoie de dublarea efectivelor“, a declarat Mihai Chirica.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alături de Brașov și București, municipiul Iași este unul dintre cele mai poluate orașe din țară, lucru confirmat de mai multe studii în domeniul, de mai mulți ani

Iaşul, Braşovul şi Bucureştiul sunt cele mai poluate oraşe din ţară, situaţie binecunoscută la nivel central.

În acest context, ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat, luni, că 10 orașe din România trebuie să facă planuri preventive în ceea ce privește reducerea nivelului de poluare, la recomandarea instituțiilor europene, iar în alte trei municipii se impun măsuri urgente. Măsura e necesară pentru a evita o eventuală procedură de infringement. Cele 10 orașe csunt Brăila, Bacău, Craiova, Cluj, Constanța, Galați, Turnu Măgurele, Timișoara, Ploiești și Pitești.