Poluarea la nivel planetar vine din cu totul altă sursă. Nu mașinile sunt de vină. Ce spun cercetătorii

Poluarea la nivel planetar vine din cu totul altă sursă. Nu mașinile sunt de vină. Ce spun cercetătorii

Toate camioanele din lume nu reușesc să polueze mai mult decât producția de ciment, considerată a fi responsabilă pentru 7% din emisiile de dioxid de carbon de pe întrega planetă.

În același timp, marii producători de ciment de pe glob nu se grăbesc să treacă la alternative ecologice, conform unei analize Bloomberg, citată de Agerpres.

"Deocamdată există foarte puţină cerere pentru materiale sustenabile. 

Mi-ar plăcea să văd mai multă cerere din partea clienţilor pentru acest gen de materiale. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Există o sensibilitate limitată pentru emisiile de CO2 în construcţia unei clădiri", a spus Jens Diebold, director de sustenabilitate al unei mari companii de producere a cimentului.

Situația hilară, arată sursa citată, e că arhitecții și constructorii caută soluții care vizează un consum cât mai mic de energie al noilor clădiri. Pe de altă parte însă clădirile au în structura lor materiale a căror realizare însemană multă poluare.

Mai precis, Bloomberg arată că o mare parte din gazele poluante vin din producția de ciment. Aceasta se bazează pe arderea pietrei de var. în interiorul cuptoarelor, pe fondul unei temperaturi de peste 1.400 de grade, varul se combină cu oxigenul, eliberând în atmosferă dioxidul de carbon. Acesta din urmă este cel mai abundent gaz cu efect de seră, scrie Agerpres.

Statistica Asociaţiei producătorilor europeni de ciment arată că o tonă de ciment poate să genereze cel puțin o jumătate de tonă de dioxid de carbon. 

Cantitatea asta de gaze echivalează cu noxele degajate de o mașină, dacă aceasta parcurge distanța între New York și Miami. 

Mai mult, o betonieră poate să transporte 13 tone de ciment, pe când în construcția unei clădiri de anvergură pot intra sute sau chiar mii de tone de ciment. 

"Este foarte dificil. Ceea ce putem face este să trimitem un mesaj. 

Avem o nouă cerinţă pentru dezvoltatori care trebuie să pună la punct o economie circulară pentru a demonstra cum vor reduce, reutiliza şi recicla materiale", a spus viceprimarul Londrei, Shirley Rodrigues.

Declarația vine în contextul unor rapoarte de cercetare care arată că producția de ciment va crește cu până la 23% până în anul 2050. 

Rămâne de văzut dacă producția tot mai mare va fi contrabalansată de tehnologii de obținere a cimentului, mai puțin poluante.