Poluarea îngraşă

Copiii care sunt expuşi pesticidelor în uterul mamelor riscă de două ori mai mult decât ceilalţi să ajungă obezi, arată un nou studiu citat ieri de publicaţia The Independent.

Studiul, realizat de cercetători spanioli şi publicat în actualul număr al jurnalului Acta Paediatrica, arată că expunerea la un tip comun de chimicale înainte de naştere îi face pe copii să se îngraşe.

Cercetarea, prima care leagă contaminarea chimică din uter de una dintre cele mai mari crize ale sănătăţii mondiale, are implicaţii uriaşe pentru politicile publice din întreaga lume. În acest moment, conform estimărilor, cel puţin 300 de milioane de oameni de pe tot mapamondul sunt obezi.

Explicaţia obişnuită este aceea că ei consumă mai multe calorii decât ard. Însă acum sunt tot mai multe dovezi că dieta şi lipsa de mişcare, deşi importante, nu pot explica singure creşterea rapidă a obezităţii. Se ştie de multă vreme că, genetic, oamenii au metabolisme diferite şi astfel unii iau mai uşor în greutate decât alţii. Dar noul studiu al cercetătorilor de la Institutul Municipal de Cercetări Medicale din Barcelona sugerează că poluarea poate de asemenea să-i predispună pe oameni la obezitate.

Cercetarea a măsurat, înainte de naştere, nivelul unui pesticid în cordoanele ombilicale provenite de la 403 copii din insula spaniolă Menorca. S-a descoperit că cei cu cel mai mare nivel de pesticid sunt şi cei care riscau de două ori mai mult să ajungă obezi atunci când ajung la vârsta de şase ani şi jumătate.

Deşi acest pesticid (HCB), utilizat pentru a trata seminţele, a fost interzis la nivel internaţional, persistenţa lui arată că el rămâne în mediu şi că ajunge în mâncare.