Evenimentul Zilei > Actualitate > Poluare uriașă în România. Limita admisă, depășită de 1900 de ori. Efectele sunt catastrofale
Poluare uriașă în România. Limita admisă, depășită de 1900 de ori. Efectele sunt catastrofale

Poluare uriașă în România. Limita admisă, depășită de 1900 de ori. Efectele sunt catastrofale

Păstrăvii din cinci bazine aflate în proprietatea a două păstrăvării au murit după ce pârâul Bicaz a fost poluat cu amoniac provenit de la fabrica de ciment de la Tașca. Informaţiile au fost furnizate chiar de prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, anunță Antena 3.

Luni, în jurul orei 21:30, Garda de Mediu Neamț a fost informată că la o păstrăvărie de lângă orașul Bicaz au murit peștii din bazinele care se alimentau din pârâu.

O echipă de la Garda de Mediu s-a deplasat în zonă şi a constatat ca toți peștii erau morți iar apa avea o culoare albicioasa şi un puternic miros de amoniac.

S-a luat legătura cu Serviciul de Gospodărire a Apelor pentru prelevare de probe și dimineață s-a aflat că la evacuarea de la Combinatul de Ciment Tașca, depășirea concentrației de amoniac era de 1.900 ori mai mare decât normele admise.

În plus, în urma măsurătorilor s-a mai constatat că în amonte de gura de evacuare a fabricii, indicatorii erau normali.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) s-a întrunit imediat pentru a adopta o serie de măsuri pentru gestionarea situației apărute.

Autoritățile au anunțat persoanele din zonă sa nu folosească apa din râu pentru nevoile casnice şi nici pentru animale.

Marți dimineață, în urma măsurilor dispuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, după mărirea debitului pe pârâul Bicaz prin manevre realizate la acumularea de apa, în aval de orașul Bicaz, indicatorii au revenit la normal.

Conducerea fabricii susține că luni, in jurul orei 19, a fost sesizat miros de apa amoniacală în incinta unității industriale şi că investighează împreună cu organele de control cauzele care au dus la producerea poluării, urmând să fie luate măsuri pentru remedierea situației.

La rândul lor, localnicii susțin că nu este prima data când sunt nevoiți sa suporte poluarea produsa de fabrică.

Acum, urmează ca Garda de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor şi IPJ Neamț să întocmească o notă a rezultatelor controlului și să stabilească ce sancțiuni se impun.

Activitatea operatorului economic ar putea fi suspendată, concomitent cu sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bicaz.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: