Evenimentul Zilei > International > Polonia o ia pe urmele lui Trump. Un zid de 180 de km va fi construit la frontiera cu Belarus
Polonia o ia pe urmele lui Trump. Un zid de 180 de km va fi construit la frontiera cu Belarus

Polonia o ia pe urmele lui Trump. Un zid de 180 de km va fi construit la frontiera cu Belarus

Situația migranților de la granița Poloniei cu Belarusul nu este deloc una ușoară. Autoritățile fac față cu greu numărului mare de persoane care încearcă să intre în Europa și susțin că de vină pentru toată această situație ar fi Aleksandr Lukaşenko, președintele bielorus.

Din cauza situației tensionate de la frontieră, Ministerul polonez de Interne anunță că vor începe, în luna decembrie, construirea unui zid de aproximativ 180 de kilometri. Acesta va fi ridicat la granița cu Belarus, iar lucrările vor fi finalizate în primul semestru din 2022. Această decizie este una strategică, prioritară pentru siguranța națională, susțin oficialii. Construcția a primit undă verde din luna octombrie.

”Întreprinderea pe care trebuie s-o finalizăm este o investiţie strategică şi prioritară pentru securitatea naţiunii şi cetăţenilor săi”, a subliniat luni ministrul polonez de Interne Mariusz Kaminski.

Situația de frontieră este una extrem de tensionată, așa că autoritățile din Polonia grăbesc începerea lucrărilor. Ministrul polonez de Interne a declarat că muncitorii vor lucra 24 din 24 în trei echipe. Contractele cu privire la construirea zidului vor fi încheiate până pe 15 decembrie, lucrările urmând să înceapă mai târziu, în aceeași lună.

Zidul de la frontiera cu Belarus va avea o lungime de 180 de kilometri, adică aproximativ jumătate din întreaga graniță cu statul bielorus de 400 de kilometri. Parlamentul polonez a dat undă verde pentru ridicarea zidului în octombrie. Construcția va costa 353 de milioane de euro (407 milioane de dolari), potrivit news.ro.

La granița dintre Polonia și Belarus se află mii de migranți care doresc să ajungă în Europa. Aceștia sunt dispuși să ofere bani grei pentru a reuși să treacă frontiera, însă nu mulți au acest noroc. Unul dintre ei a declarat că a plătit 4.000 de dolari unui agent turistic pentru a obține un bilet de avion spre Minsk. Marea majoritate a persoanelor care se află în tabere pentru migranți sunt originari din Orientul Mijlociu.

Pentru a ține în frâu miile de persoane ajunge la frontieră, Polonia a trimis aproximativ 15.000 militari și a decretat stare de urgență. Autoritățile poloneze au anunțat decesul a șase migranți în partea lor de teritoriu. O barieră din sârmă ghimpată a fost ridicată în pripă.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.