Polonia ignoră decizia istorică luată de Uniunea Europeană. Mina de la Turow devine caz de importanță internațională

Polonia ignoră decizia istorică luată de Uniunea Europeană. Mina de la Turow devine caz de importanță internațională sursa: arhivă EVZ

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a declarat luni că guvernanţii din Polonia au decis să menţină deschisă mina de cărbune de la Turow, deşi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a recomandat autorităţilor de la Varşovia să oprească exploatarea minei de cărbune de la graniţa cu Cehia.

Polonia ignoră o decizie importantă a Uniunii Europene. Miză uriaşă pentru Guvernul Poloniei, care a transmis mai-marilor de la Bruxelles ce importanţă are mina de la Turow pentru sistemul energetic al ţării. „Nu intenţionăm să închidem mina şi nu vom accepta acest lucru deoarece asta ar pune în pericol aprovizionarea energetică a Poloniei”, a declarat Mateusz Morawiecki. În aceeaşi conferinţă de presă, el a completat că Polonia va încerca să demareze negocieri cu Cehia.

Aici s-a ajuns după ce guvernul de la Praga a sesizat CJUE şi a obţinut oprirea exploatării minei de la Turow. Polonezii au anunţat că vor prezenta un nou set de argumente, context în care CJUE urmează să examineze mai târziu cazul pe fond. Liderul Guvernului Poloniei a mai spus că decizia CJUE este „periculoasă” din punctul de vedere al securităţii energetice. Aşa cum se ştie, mina de la Turow aprovizionează cu lignit o centrală electrică din apropiere.

Aceasta generează 7% din producţia de electricitate a Poloniei. Mina de la Turow este exploatată din 1904 şi se află în sud-vestul Poloniei, în apropierea graniţelor cu Republica Cehă şi Germania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Polonia ignoră o decizie importantă a Uniunii Europene

Mina de la Turow

Grupul energetic public polonez PGE deţine şi operează mina, dar nu intenţionează să oprească extragerea cărbunelui până în 2044. Mai mult, administratorii minei vor să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătraţi.

Cehii susţin mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere şi că localnicii reclamă zgomotul creat şi praful generat de exploatare. De asemenea, ei susţin că activităţile din zonă periclitează rezervoarele de apă potabilă. Amintim că CJUE a decis vineri că Polonia trebuie oprească „imediat” exploatarea unei mine de cărbune situate în apropiere de Republica Cehă. S-a motivat că există efecte nocive asupra mediului.

Cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei. În acelaşi context, sectorul minier din Polonia asigură 80.000 de locuri de muncă.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki