Caz unic în istoria Poliției Române. Augustin Căpîlnaș, un absolvent de Teologie devenit ofițer, a lucrat nouă ani la Rutieră și a condus mașina de serviciu având o copie xerox în loc de permis.
Caz fără precedent în Poliția Română. Un fost preot, ajuns ofițer, a reușit să își „fenteze” toți colegii și șefii care l-au angajat și chiar a fost avansat până la gradul de subcomisar, fără să aibă permis de conducere.
Evenimentul zilei a aflat că înainte cu o zi ca Direcția Control Intern a IGPR să demareze ancheta în acest caz, echipajele Serviciului Misiuni Speciale și Autostrăzi , unde se mutase ofițerul Augustin Căpîlnaș, au însoțit, pe 27 februarie, coloana oficială a premierului Victor Ponta la aeroport. Colegii ofițerului ne-au spus că, împreună cu alți colegi, Căpîlnaș se pregătea de plecarea în misiune și, atunci, a fost verificat. În acea zi, primul ministru tocmai pleca într-o vizită la Roma.
De la vârsta de 23 de ani și până în prezent, Augustin Căpîlnaș a fost șoferul mitropolitului Clujului, profesor și îndrumător de educație rutieră și chiar purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ)Alba. Surse din Poliția Română au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că Augustin Căpîlnaș a fost mutat la Direcția Poliției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române pe „pile”, la sfârșitul anului 2009.
Colegii „s-au înverzit”
Cazul a intrat în atenția Parchetului General, care urmează să stabilească cine i-a înlesnit drumul în cariera de polițist. Ofițerul a fost depistat abia în februarie, anul acesta, la o verificare a datelor cu caracter personal. Foști colegi de-ai ofițerului-preot au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că Augustin Căpîlnaș, care era la Serviciul Educație Rutieră și Cooperare Operațională, ceruse și trecuse în rândul ofițerilor care însoțesc coloanele oficiale, de la Serviciul Misiuni Speciale și Autostrăzi.
Șapte polițiști, printre care și Căpîlnaș, au fost verificați, înainte de întocmirea actelor pentru a pleca în misiune. Când au introdus CNP-ul în baza de date, colegii „s-au înverzit”: Augustin Căpîlnaș nu figura!. Astfel, au constatat că, de patru ani de când era la Direcția Poliției Rutiere, Augustin Căpîlnaş a condus încontinuu maşina de serviciu, la fel şi maşina personală cu care a venit de la Alba Iulia. Nimeni nu și-a putut explica faptul că, până acum, în fiecare an, i s-a prelungit avizul, fără verificarea elementului de bază, permisul de a conduce pe șoselele României. Sursele EVZ spun că, anunţat în grabă de subalternul care a descoperit „minunea”, şeful Poliţiei Rutiere, comisarul şef Lucian Diniţă, a sesizat Corpul de Control, pe data de 28 februarie.
Cum a fentat sistemul
Polițistul, spun sursele „Evenimentului zilei”, avea asupra sa, în permanență, o copie xerox a unui permis de conducere, pe care era aplicată fotografia sa. „Tot timpul spunea că are originalul acasă”, susțin colegii lui Căpîlnaș. Cu toate acestea, ofițerul-preot a trecut toate testele și examenele pe care le-a dat, de-a lungul carierei, iar fișa sa care arată activitatea avea numai recomandări bune. În urma dezvăluirilor EVZ, Inspectoratul General al Poliției Române a transmis că, prin Direcția Control Intern, a efectuat verificări la Direcția Rutieră, încă din data de 28 februarie a.c., cu privire la situația ofițerului.
La finalizarea cercetărilor, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a dispus cercetarea disciplinară a polițistului. Totodată, s-a dispus extinderea cercetărilor pentru clarificarea tuturor împrejurărilor care au condus la această situație.
Ascensiunea fostului diacon de la țară
Dosarul întocmit de Direcția Control Intern a IGPR și anchetat, acum, de Parchetul General este şi mai şocant având în vedere că poliţistul rutierist, Augustin Căpîlnaş, a fost preot, fiind absolvent al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj, promoţia 1996. După terminarea facultăţii, el a slujit aproape opt ani ca arhidiacon la Catedrala Reîntregirii Alba Iulia, timp în care a fost și șoferul Arhiepiscopiei de Alba Iulia, fără ca vreun polițist să îndrăznească să-i ceară actele.Pentru scurt timp a fost preot militar la Comandamentul Teritorial al Jandarmeriei Cluj Napoca. După absolvirea unui curs MAI, omul a renunțat la sutană şi, în 2004, a devenit ofiţer, profesor la Şcoala de poliţie “Septimiu Mureşan” din Cluj Napoca.
În ianuarie 2006, subinspectorul de poliție Augustin Căpîlnaș a fost numit, prin transfer, la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Alba. Astfel, a devenit primul fost preot purtător de cuvânt al IPJ Alba Iulia. Acolo, a fost implicat în mai multe acţiuni de educaţie rutieră, de prevenire şi pentru respectarea regulilor de circulaţie. Conform declarațiilor de avere, care figurează doar de patru ani pe site-ul Poliției Române, în 2010 era deja inspector de poliţie, ofiţer specialist la Direcţia Poliției Rutiere.
Lecții de educație Rutieră la Antena 1
Odată ajuns la București, Augustin Căpîlnaș s-a făcut repede remarcat, implicându-se direct în diverse campanii de genul „Învaţă să circuli corect, ajută-mă” chiar şi în Caravane rutiere în ţară, în cadrul cărora vorbea despre patrulele şcolare sau prezida comisii de jurizare a concursurilor de legislaţie rutieră pentru elevi. Polițistul de la Direcția Rutieră a fost invitat special la emisiuni de televiziune de la Antena 1 sau Antena 2. De exemplu la emisiunea „Neatza cu Răzvan şi Dani”, de la Antena 1, el a fost solicitat să explice importanţa patrulelor școlare.
De asemenea, pe 21 martie 2011, „Răi da buni”, de la Antena 2, anunța pe Facebook: „Dezvăluiri incendiare de la Augustin Căpâlnaș, șef la Poliția Rutieră”. Toate acestea în timp ce ofițerul participa, alături de colegii din Direcţia Rutieră, la ample razii pe şosele naţionale sau autostrăzi în urmărirea participanţilor indisciplinaţi din trafic, prinşi băuţi sau... conducând fără a avea permis. Fostul preot a a fost avansat, în două rânduri, la excepțional, ajungând, de la gradul de subinspector la cel de subcomisar.
Șeful Poliției Rutiere: „Nu a avut abateri disciplinare”
Șeful Poliției Rutiere, comisarul șef Lucian Diniță, a declarat pentru „Evenimentul zilei” că ofițerul a fost depistat pe data de 28 februarie: „Am sesizat Corpul de Control al IGPR, după ce am constatat că nu figurează în baza de date cu permis de conducere”. Diniță de a spus că răspunderea verificării ofițerului revenea „celor care l-au angajat, în 2005”. El a confirmat faptul că Augustin Căpîlnaș a condus mașina Poliției Rutiere, dar a precizat că nu are nicio abatere disciplinară. „Nu era șef. Era ofițer la educație rutieră și relații cu media și nu participa la activități de control, nu aplica amenzi și nu semna procese-verbale de contravenție”, a explicat șeful Poliției Rutiere.
Ponta i-a purtat ghinion
După ce s-a descoperit că nu a avut nicioadată permis de conducere, fostul preot s-a îmbolnăvit brusc, și-a luat concediu medical. Înainte să fie transferat la București, la IPJ Alba , el a lucrat la Departamentul Comunicare şi Prevenire, funcţie care în fişa postului nu impune deţinerea permisului de conducere.
Deși colegi de-ai ofițerului de la Rutieră ne-au spus că subcomisarul Augustin Căpîlnaș era pe lista echipajelor care trebuiau să plece în misiune de însoțire a coloanei oficiale, Poliția Română nu a comunicat dacă pe lista însoțitorilor premierului Victor Ponta era, pe 27 februarie, și Augustin Căpîlnaș. IGPR a transmis, doar, că, pe 28 februarie, au început verificările în cazul lui, dar a precizat că va extinde cercetările în acest caz.
Mitropolitul Clujului, despre fostul său șofer: „Nu era un teribilist”
Augustin Căpîlnaș, preotul devenit poliţist, a fost și șoferul Mitropolitul Clujului. IPS Andrei a declarat că este consernat de fapta fostului lui şofer, spunând că nu îi vine să creadă că acesta a condus atâţia ani fără permis de conducere. „Să ştiţi de la mine că era un băiat tare bun şi atent. Îl cunosc de mult timp şi nu mi-am închipuit acest lucru, că circula cu un permis fals. El conducea bine şi nu a avut niciodată un accident. A condus de câteva ori și mașina cu care circulam eu, dar niciodată nu a comis un accident sau un lucru care să îmi atragă atenția că nu ar ști să conducă. Nu am observat că ar fi teribilist, atunci era un om de caracter şi nu mi-aş fi închipuit să facă aşa ceva”, a spus mitropolitul Clujului.
La un moment dat, în urmă cu câţiva ani, fostul preot l-a informat pe prelat că vrea să se facă poliţist. „A fost, aşa, dintr-o dată. A fost o perioadă preot şi apoi a plecat la Poliţie. Mă gândesc că o fi avut el o idee din copilărie să se facă poliţist. Dacă e adevărat de ce a făcut, atunci să știți că îmi este milă de el și îl sfătuiesc să recunoască fapta și cu asta gata”, a mai spus IPS Andrei. (Mihai Șoica)