Evenimentul Zilei > Justitie > Polițiștii turci acuzați că l-au SPIONAT pe președintele Erdogan, află azi dacă primesc AZIL POLITIC în România
Polițiștii turci acuzați că l-au SPIONAT pe președintele Erdogan, află azi dacă primesc AZIL POLITIC în România

Polițiștii turci acuzați că l-au SPIONAT pe președintele Erdogan, află azi dacă primesc AZIL POLITIC în România

Cei doi polițiști turci, prinși în februarie la granița cu Ungaria și acuzați de acte de spionaj la nivel înalt, află azi dacă vor fi sau nu extrădați în Turcia. Ei au cerut azil politic în România, după ce au fost prinși în Punctul de Trecere al Frontierei Cenad. Procesul celor doi a fost judecat vineri la Curtea de Apel Timișoara, urmând ca instanța să se pronunțe în această seară.

Pe lângă avocatul român, cei doi polițiști au beneficiat și de un avocat turc, la audierea lor participând și un chestor de poliție din Turcia, Gursel Aktepe, fostul adjunct al serviciului de securitate din această țară.

Relatările apărătorilor turci sunt halucinante. Chestorul a explicat că în acest moment în Turcia sunt anchetați peste 500 de polițiști, de altfel nevinovați, în timp ce  au ajuns la pușcărie aproximativ 80 de oameni ai legii, jurnaliști și alți oameni care  se opun regimului. Teoria acestuia e că polițiștii judecați la Timișoara sunt victimele unui complot pus la punct de un consilier a actualului  președinte turc,  Recep Erdogan, una din mize fiind schimbarea echipei care asigura protecția și paza înalților demnitari. Complotul a început pe fondul unei anchete demarcate de ”oameni curajoși” menite să stopeze corpuția descoperită la nivel înalt, respectiv în rândul mai multor miniștri ai guvernului de la Ankara condus la momentul respectiv de Recep Erdogan, care, între timp, a devenit președintele Turciei.

Cei doi polițiști, Zavar Sedat și Usta Ilker au lucrat 17 ani în poliția turcă, dar sunt acuzați că  au pus microfoane în biroul fostului premier turc Recep Erdogan, actual preşedinte al ţării. Apărătorul lor susține că nu au făcut acest lucru, și că sunt acuzați pe nedrept. Avocatul Mehmet Surer a povestit despre ceea ce îi așteaptă pe clienții săi dacă instanța timișoreană va decide împotriva solicitării lor de a obține azil politic în România și dacă, în consecință, vor fi extrădați. ”În detenție vor avea parte de cele mai inumane tratamente. Până să ajungă acolo vor fi insultați și ostracizați, pe drum. În pușcărie nu li se va permite să își vadă rudele la vizita săptămânală admisă prin lege, și vor fi înregistrați tot timpul, astfel încât dacă spun orice împotriva regimului să li se deschidă un nou dosar penal. Ne așteptăm să fie izolați, insultați și discriminați. Mă tem pentru viața lor, pentru că, supuși fără să fie vinovați unui astfel de regim, s-ar putea să cedeze nervos și să încerce să se sinucidă”, a declarat avocatul Surer.

Până să reușească să fugă din Turcia, cei doi au fost arestați peventiv de două ori, iar procurorii care au întocmit rechizitoriile incriminatoare au fost promivați în funcții la instanța supremă.

Reamintim că Sedat și Ilker au fost prinşi la Nădlac, la mijlocul lunii februarie, în timp ce încercatu să iasă ca refugiați din țară, şi aduşi la Timişoara unde au fost arestaţi preventiv. 

 Cei doi poliţişti turci cer azil politic în România, afirmând că dacă s-ar întoarce în Turcia nu vor fi judecați corect și riscă o pedeapsă de până la 40 de ani de închisoare. ( Fotografii: Adrian Pîclișan)

Vom reveni cu soluția instanței.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.