La data de 30.01.2015, de pe contul „Zaharia D. Dorin, CNP ……….7”, funcţionar public în cadrul Poliţiei Locale a Mun. Iaşi, în baza de date administrată de Direcţia Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a fost efectuată, la ora 21:29 o verificare cu privire la deţinătorul autoturismului cu numărul de înmatriculare IS – 05 – Y………, stabilindu-se că aparţine unei femei.

De asemenea, la aceeaşi dată, respectiv 30.01.2015, de pe contul utilizatorului „IS10Jupanu”, membru al grupului de utilizatori ai Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi, în intervalul orar 22:21 – 22:31, au fost efectuate un număr de 10 verificări în baza de date privind evidenţă populaţiei refritoare la famiia femeii căreia îi aparținea mașina.

Pe 03.03.2015, la ora 09:34:31, primarul Nichita Gheorghe i-a solicitat directorul general al Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi, Hliboceanu Liviu Mihai să efectueze o verificare a unui autoturism în baza de date în vederea identificării proprietarului acestuia, urmând ca datele obţinute să îi fie comunicate telefonic edilului.

„NICHITA GHEORGHE: Neaţa bună, verifică un număr de maşină dacă vrei tu.

HLIBOCEANU LIVIU MIHAI: Da.

NICHITA GHEORGHE: IS01….

HLIBOCEANU LIVIU MIHAI: Da, vă trimit mesaj cu ce găsesc?

NICHITA GHEORGHE: Ne auzim, mă suni…”

La data de 03.03.2015, de pe contul „Geania………4”, funcţionar public în cadrul Poliţiei Locale a Mun. Iaşi, în baza de date administrată de Direcţia Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a fost efectuată, la ora 09:39 o verificare cu privire la deţinătorul autoturismului cu numărul de înmatriculare IS – 01 ….

Ulterior, la ora 09:43:01, Hliboceanu Liviu Mihai l-a contactat telefonic pe edilul Nichita Gheorghe şi i-a comunicat rezultatul verificărilor efectuate în baza de date, respectiv:

„HLIBOCEANU LIVIU MIHAI: Trăiţi, Skoda Octavia albastru, Banca Transilvania SA

NICHITA GHEORGHE: Stai un pic ca să-mi notez. Da… am înţeles, a lor e maşina, da?

HLIBOCEANU LIVIU MIHAI: Da şi BTS, probabil reprezintă Banca Transilvania, deci e maşină de instituţie.”

Informații despre un englez

Pe 15.03.2015, la ora 13:39, Nichita Gheorghe îi solicită lui Avîrvarei Ştefan, efectuarea unor verificări în Mun. Cluj – Napoca pentru obţinerea de date şi informaţii despre Wolsey Robert.

„NICHITA GHEORGHE: Ştefane, băieţii ăia ai noştri nu pot să vadă la Cluj despre el toate amănuntele, toate datele?

AVÎRVAREI ŞTEFAN: Păi da nu ştiu, ce să mai… să-i trimit până acolo?

NICHITA GHEORGHE: Da, adică mă interesează toată viaţa lui.

AVÎRVAREI ŞTEFAN: Aha.

NICHITA GHEORGHE: Cu cine este…

AVÎRVAREI ŞTEFAN: Haideţi c-am să încerc.

NICHITA GHEORGHE: E însurat, nu-i însurat, are soţie aici, nu are aici, are la Londra, unde-o are…

AVÎRVAREI ŞTEFAN: Încerc să aflu, am să vorbesc cu ei şi nu ştiu, mâine să-i trimit.

NICHITA GHEORGHE: Da, păi vreau cât mai rapid, îmi trebuie într-o zi, două să ştiu totul.

AVÎRVAREI ŞTEFAN: Da.

NICHITA GHEORGHE: Dacă nu reuşeşti spune-mi, că trimit pe altcineva dacă nu.”

Plan de afaceri fals

Conform celor dispuse de Nichita Gheorghe, începând cu data de 17.03.2015, Dumitraşcu Ionuţ, angajat al S.C. SALUBRIS S.A. s-a deplasat în Mun. Cluj Napoca, unde l-a contactat pe numitul Wolsey Robert, sub pretextul derulării unor afaceri, încercând în acest mod să obţină detalii despre el .

Datele obţinute de către Dumitraşcu Ionuţ în perioada 17 – 18.04.2015, au fost transmise către Nichita Gheorghe, care i-a comunicat angajatului S.C. SALUBRIS S.A. totodată ce atitudine să adopte în întâlnirile cu cetăţeanul englez. De asemenea, la instigarea primarului Nichita Gheorghe, cardul lui Dumitraşcu Ionuţ a fost alimentat în două rânduri cu sume de aproximativ 1.000 lei. Relevante în acest sens sunt următoarele conversaţii telefonice purtate în datele de 17 şi 18.03.2015.

Astfel, în data de 17-03-2015, la ora 10:59:47, Avîrvarei Ştefan a luat legătura cu Dumitraşcu Ionuţ acesta solicitând bani pentru a putea afla mai multe detalii de la Wolsey Robert, aspect ce rezultă din următorul fragment al convorbirii purtate de cei doi:

„DUMITRAŞCU IONUŢ: …mă întâlnesc după amiază cu el că-mi face un preţ, tre' să-mi fac şi eu nişte cărţi de vizită şi-mi mai trebuie nişte muniţie, că vreau să mă duc cu el la club deseară, mi-o dat cartea lui de vizită, am căcatul ăsta de telefon, n-am cum să-ţi fac o poză să o trimit.

AVÎRVAREI ŞTEFAN: Bun, ai un card?

DUMITRAŞCU IONUŢ: Da, la BRD.

AVÎRVAREI ŞTEFAN: Păi să-mi dai IBAN-ul să merg să-ţi pun nişte bani.

DUMITRAŞCU IONUŢ: Îţi dau CNP-ul, n-am probleme.

AVÎRVAREI ŞTEFAN: Nu-mi trebuie CNP-ul Dumi, îmi trebuie codul IBAN.

DUMITRAŞCU IONUŢ: N-am IBAN-ul dar cu CNP-ul şi numele corespunde, am făcut sute de depuneri.”

În continuare, la ora 11:14:04, Dumitraşcu Ionuţ i-a comunicat lucrătorului de poliţie locală, prin intermediul unui mesaj, tip SMS, datele sale de identitate, respectiv „cnp…. dumitrascu ionut!"

Avîrvarei Ştefan, în aceeaşi zi, prin intermediul unei alte persoane a depus în contul lui Dumitraşcu Ştefan suma de 1.000 lei, aspect ce rezultă şi din convorbirea telefonică purtată de acesta la ora 13:45:53 cu persoana care a efectuat depunerea sumei:

„AVÎRVAREI ŞTEFAN: Da, Bogdan.

DOMN: Câţi bani trebuie să depun?

AVÎRVAREI ŞTEFAN: 1000 de lei, tot.

DOMN: Da, dar o să fie şi comisionul de depunere, de asta întreb.

AVÎRVAREI ŞTEFAN: Nu, pune de la tine cât o fi şi-ţi dau eu când ajungi la birou.

DOMN: Da, da.”

Cum se încarcă mitraliera

În data de 18.03.2015, printr-un mesaj tip SMS care a fost transmis la ora 00:33, Dumitraşcu Ionuţ solicită depunerea unei noi sume de bani în acelaşi cuantum, pentru continuarea în Mun. Cluj – Napoca a activităţilor pentru care Nichita Gheorghe îl trimisese, „Maine dimineata tre sa mi incarci mitraliera. La fel ca azi..”

La ora 08:28, Avîrvarei Ştefan, i-a solicitat lui Dumitraşcu Ionuţ să obţină acordul lui Nichita Gheorghe pentru depunerea unei noi sume de bani, tot prin intermediul unui mesaj tip SMS, „Vorbeste cu seful de bani…"

Urmare a acestei solicitări, la ora 08:49, Dumitraşcu Ionuţ a transmis un mesaj edilului Mun. Iaşi pentru a obţine un acord în vederea depunerii unei noi sume de bani în contul său „…stefan are nevoie de acceptul d voastra sa mi mai dea niste oxigen…". Acest aspect Dumitraşcu Ionuţ l-a transmis şi lui Avîrvarei Ştefan în convorbirea pe care au purtat-o la ora 08:50 „i-am trimis mesaj acuma ca să-ţi dea ok-ul ca să-mi dai şi mie, că m-am dat scafandru aseară şi am rămas fără oxigen”

Într-o discuţie telefonică purtată la ora 10:20, cu Butnariu Laura, angajată a Primăriei Mun. Iaşi, Avîrvarei Ştefan i-a comunicat acesteia că a primit „ok-ul” de la primarul Nechita Gheorghe, în vederea depunerii unei noi sume de bani în contul lui Dumitraşcu Ionuţ.

În aceeaşi zi, la ora 12:28:39, Chişcă Costel Eugen, şeful Serviciului Administrativ din cadrul Primăriei Mun. Iaşi este contactat de o persoană de sex masculin, utilizatoare a postului telefonic cu numărul de apel., aparţinând S.C. SALUBRIS S.A., cu care poartă o discuţie referitoare la transmiterea unei sume de bani care să aibă acelaşi cuantum ca şi anterior, sumă care trebuia preluată de către Laurovici Ion, angajat în funcţia de conducător auto.

„CHIŞCĂ COSTEL EUGEN: Când treceţi pe la mine? Sau îl trimit pe Nelu până la dumneavoastră? Îl trimit pe Nelu.

DOMN: Dacă vrei… Cât e?

CHIŞCĂ COSTEL EUGEN: La fel ca data trecută, vă spune Nelu.

DOMN: Bine.

CHIŞCĂ COSTEL EUGEN: Că nu-i… nu tre' să vă feriţi de el.

DOMN: Da, da, sigur că da.

CHIŞCĂ COSTEL EUGEN: Vine Nelu, pa.

Procurorii DNA l-au reţinut pe Nichita pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

În dosar au fost reţinuţi şi vor fi prezentaţi pentru arestare preventivă Liviu Hliboceanu,director general al Poliţiei Locale Iaşi, şi Ştefan Avîrvarei, şef serviciu în cadrul poliţiei.

 

Te-ar putea interesa și: