VIDEO. Beat praştie, prefectul de Iaşi face scandal în secţia de poliţie, după o noapte de pomină

Doi agenţi au fost luaţi la pumni de cei pe care trebuiau să-i aresteze. Şefii Poliţiei spun că doar cei slabi se lasă călcaţi în picioare. Dar chiar şi prefectul Iaşului a luat la palme un biet poliţist.

Poliţiştii au nevoie de bureţi care să le protejeze fundul şi spatele, la câtă bătaie au început să încaseze de la cei pe care, în mod normal, ar trebui să-i aresteze. Ministerul de Interne raportează oficial un număr de ultraje în scădere în ultimii doi ani, dar în ultimele săptămâni s-au adunat mai multe agresiuni asupra agenţilor. Sindicatul poliţiştilor solicită mărirea pedepselor pentru ultraj, dar şefii Poliţiei se arată intransigenţi, afirmând că se plâng cei slab pregătiţi profesional.

Luni, 22 august, un poliţist din Frata (Cluj) a fost făcut una cu pământul de bătăuşul satului, fiind salvat tot de către oamenii care îl chemaseră ca să-i apere. Miercuri, într-o comună din Suceava, scena s-a repetat, agentul de poliţie fiind cocoşat de lovituri şi tâlhărit la sfârşit, dacă tot s-a ivit ocazia. Agresorul s-a ascuns în pădure Poliţistul din Păltinoasa fusese trimis pe teren la o sesizare de sechestrare. În timp ce agentul se afla la casa reclamantei, fiul acesteia, un anume Petrică Troia, în vârstă de 26 de ani, s-a apropiat de poliţist şi l-a luat la bătaie. "Fără niciun motiv şi fără a da vreun semn că are intenţii ostile, l-a prins cu o mână de gât pe poliţist şi l-a împins încercând să-l lovească cu pumnii, însă poliţistul a parat loviturile şi a folosit sprayul iritant-lacrimogen îndepărtând agresorul. În urma altercaţiei, agentului de poliţie i-au fost sustrase un telefon mobil şi 50 lei", este scenariul ultrajului conturat într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Agresorul a fugit în pădurea din apropiere, însă ieri, în jurul prânzului, a fost prins de poliţiştii trimişi să-i dea de urme. Petrică Troia a fost reţinut pentru 24 de ore, iar astăzi va fi prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Poliţista cu ochiul învineţit În ultima perioadă, tot mai mulţi poliţişti s-au întors de pe teren cu vânătăi la ochi, batjocoriţi ori bătuţi de indivizi cu un tupeu maxim. Umilinţa a fost şi mai mare când procurorul de caz a dispus cercetarea suspectului în stare de libertate. Este cazul unei poliţiste din comuna suceveană Bilca. Solicitată să intervină la un scandal între doi soţi, a primit un pumn în faţă de la unul dintre aceştia, Silvestru Irimescu (51 de ani). Procurorii care s-au ocupat de caz au decis ca agresorul să fie cercetat în stare de libertate. Potrivit legislaţiei, dacă ameninţi un poliţist, rişti de la 9 luni la trei ani de închisoare. Dacă-l loveşti, de la 9 luni la patru ani şi jumătate. Dacă victima în uniformă se alege cu leziuni care necesită peste 20 de zile de îngrijiri medicale, atunci maximul pedepsei ajunge până la 9 ani de închisoare. Din trei poliţişti, doi bătuţi În comuna suceveană Vereşti, de exemplu, erau la postul de poliţie trei poliţişti. Doar unul dintre ei a scăpat fără să fie bătut. În septembrie 2010, unul dintre agenţi a fost bătut cu propriile cătuşe de un individ din satul Corocăieşti. La volanul Loganului de serviciu, poliţistul l-a întrebat pe un bărbat care circula pe un motoscuter de ce nu are număr de înregistrare la moped. Bărbatul de pe motoscuter era sub influenţa băuturilor alcoolice şi a devenit agresiv. L-a prins l-a trântit în şanţ pe poliţist şi, profitând că agentului i-au căzut cătuşele, l-a lovit de câteva ori în cap cu acestea.

În urmă cu două luni, a încasat-o un alt poliţist de la Vereşti. Acesta a fost lovit cu o piatră în faţă de un individ care intrase în curtea unei femei şi i-a spart geamurile de la casă. Înainte de a arunca cu piatra înspre poliţist, l-a ameninţat pe un coleg al acestuia cu bătaia. INTRANSIGENŢĂ "E vorba de lipsa de pregătire individuală!" Şefii din Poliţie spun că sunt tot mai puţine cazurile în care poliţiştii sunt ultragiaţi. Cel puţin aşa arată cifrele de pe hârtie. În opinia acestora, autoritatea poliţiştilor nu a scăzut iar cazurile în care poliţiştii sunt bătuţi sunt puse pe seama lipsei de pregătire a oamenilor legii. "Este vorba şi despre educaţie. În cazurile de ultraj e vorba şi de lipsa de pregătire individuală a poliţistului", a explicat pentru EVZ unul dintre poliţişti. Nici dotările tehnice nu pot fi invocate. "În fiecare an se cumpără câte ceva, chiar şi bastoane. Cine se plânge? Burtoşii?", încească să lămurească problema acesta. ULTRAJ DE PREFECT Şi-a dat pantalonii jos şi a sărit la bătaie FĂRĂ COMPLEXE. Dragomir Tomaşeschi dă, nu stă pe gânduri Structurile superioare ale Poliţiei Române consideră că fiecare agent are exact atâta autoritate câtă merită. Poliţiştii slabi îşi fac singuri viaţa grea. Exact acest gen de situaţie s-a întâmplat cu Dragomir Tomaşeschi, în 2008. Atunci era avocat dar peste numai şase luni de la întâmplare avea să fie numit prefect al Iaşului. Tomaşeschi s-a îmbătat într-un club şi-a început să danseze pe masă. La un moment dat şi-a dat pantalonii şi chiloţii jos, într-un puseu exhibiţionist. Firma de pază l-a luat de guler şi l-a scos afară. Pentru că făcea în continuare scandal, a fost chemat un echipaj de Poliţie. S-a produs o altercaţie iar cel care, în scurt timp, avea să devină prefect, i-a dat o palmă unui poliţist. A fost dus la secţie, unde circul a continuat. Abia ţinându- se pe picioare, avocatul Dragomir Tomaşeschi a cerut socoteală poliţiştilor pentru amenda primită. Scena a fost filmată, putând fi urmărită mai jos, şi se poate vedea cum actualul prefect îi înjură pe poliţişti. Aceştia, timoraţi, nu au reacţionat. Poliţistul care a fost pălmuit a făcut plângere împotriva lui Tomaşeschi pentru ultraj. Dosarul instrumentat de Parchet a fost însă clasat după ce avocatul a devenit prefect, la începutul anului 2009. Poliţistul şi-a schimbat declaraţia, afirmând că agresorul Tomaşeschi "doar şi-a sprijinit palma de obrazul său".