Polițistul Cristian Amariei a fost împușcat din cauza unei acțiuni de prindere a unui infractor, organizată defectuos. O recunosc atât șefi din Poliția Română, cât și cei de la Poliția Timiș. Tată a doi copii, omul legii a murit cu zile, încercând să își facă datoria, trimis să blocheze fuga lui Marcel Ionel Lepa, un individ, de 48 de ani, urmărit internațional, cu multe fapte cu violență la activ. Agentul nu avea nici vestă antiglonț iar operațiunea a scăpat de sub control atunci când Lepa i-a surprins pe polițiști trăgând cu un pistol Zastava, de fabricație sârbească, de pe fereastra locuinței în care se refugiase.

Incidentul a avut loc, duminică, în localitatea Izvin, practic o suburbie a orașulu Recaș. Din informațiile furnizate de anchetatori, polițiștii din cadrul IPJ Timiș se aflau în căutarea bărbatului dat în urmărire internațională. Lepa ar fi fost observat circulând într-o mașină, împreună cu alți cetățeni sârbi, îndreptânduse spre Recaș. Ulterior, s-a aflat că Marcel Ionel Lepa, deși era căutat de mai bine de o lună, se ascundea, într-o casă din Izvin.

 S-a organizat, apoi, o acțiune de prindere, locuința indicată fiind înconjurată de polițiștii, unii îmbrăcați în civil, alții în uniforme. Atunci când una dintre echipele de polițiști a ocolit imobilul, pentru a se asigura că suspectul nu fuge prin partea din spate, urmăritul a ieșit din casă, pe fereastră, și a tras în polițistul care tocmai intrase pe poartă. Agentul Cristian Amariei a fost atins de două gloanțe în zona pieptului și a gâtului, iar un glonte a ricoșat și a rănit un alt om al legii, în picior. Sursele EVZ arată că Lepa ar fi folosit un pistol Zastava, de calibrul 7,65 milimetri, de proveniență sârbească. Polițiștii susțin că nu aveau informații că infractorul ar deține sau ar fi folosit arme.

Luat ostatic pentru mașină

După ce l-a executat pe polițist, Marcel Ionel Lepa a intrat într-o curte vecină. Așa cum a declarat comisar șef de poliție Florian Dragnea, adjunctul șefului Poliției Române, infractorul l-a amenințat cu arma pe proprietar căruia a încercat să îi fure mașina. În acel moment un polițist a tras mai multe focuri de armă asupra suspectului, rănindu-l în zona umărului. Cu toate acestea, urmăritul a reușit să fugă. Polițiștii au pornit pe câmp tocmai în momentul în care criminalul a spart geamul, a alergat și a dispărut într-o lizieră. Șeful Poliției Române, chestorul Ioan Buda, a declarat că „polițistul nostru de la Urmăriri l-a urmărit un kilometru, a tras peste 36 de focuri de armă”. „Erau doi (polițiști n.r.), unul a luato într-o direcție, celălalt în altă direcție. Polițistul a acționat corect”, a adăugat Ioan Buda.

Anchetă la IPJ Timiș

Cu toate că era rănit și doi polițiști erau pe urmele lui, Ionel Marcel Lepa a reușit să fugă și să se ascundă într-o zonă împădurită, de lângă localitatea Izvin. Până ieri, oamenii legii au descoperit un pantof sport care se pare că ar fi al fugarului, dar și o sacoșă cu muniție pentru arma sa. În Remetea Mare, polițiștii au verificat o casă nelocuită, în care a intrat fugarul să se bandajeze, fiind găsite, în baie, mai multe urme de sânge. De asemenea, s-a descins și la o adresă din localitatea Bobda.

Comisar șef de poliție Florian Dragnea a precizat că s-au dispus verificări la nivelul IPJ Timiș, cu privire la toate aspectele care privesc această misiune, „iar dacă se va constata ca au existat sincope legate de modul de organizare a intervenției, cei vinovați vor plăti”. La rândul lui, șeful Poliției Române, chestorul Ioan Buda a precizat că „acțiunea a fost organizată defectuos”, a adăugat chestorul Buda.

Recidivist eliberat condiționat

Marcel Ionel Lepa a trăit mai mult de jumătate din viață săvârșind infracțiuni și ajungând din boxa acuzaților în celulele mai multor penitenciare din România. Are, conform cazierului, zeci și zeci de infracțiuni comise, de la furturi și furturi calificate la infracțiuni rutiere, precum conducere fără permis, tâlhării și tâlhării calificate, până la o ucidere din culpă și o evadare. A reușit, atunci, să se ascundă de oamenii legii luni bune. Culmea este că, după ce a fost prins și încarcerat, în baza unei sentințe a Curții de Apel Alba, din 13.12. 2006, el a reușit să obțină eliberarea condiționată, cu un rest de pedeapsă de peste 4 ani, mai exact 1486 de zile.

Ultima condamnare, cea pentru care era dat, acum, în urmărire, este de tentativă de tâlhărie calificată. Fapta a avut loc în septembrie 2014: a încercat să fure două bidoane cu motorină prinse de o combină, de la o fermă din Belinț. Venise cu cagula pe față și cu un cuțit la el. Când proprietarii au ajuns acolo, l-a atacat pe unul din ei cu briceagul, bărbatul necesitând 25 de zile de îngrijiri medicale, se arată în sentinţa de condamnare a lui Lepa, pronunțată pe 5 octombrie 2017.

 

Intervenții defectuase

Nu este prima dată când polițiștii timișoreni acționează defectuos. La începutul lunii aprilie, un urmărit general pentru omor, Valentine Tamaș, din Gurahonț, condamnat la opt ani de închisoare, a fost căutat cu dronele și cu Deltaplane, chiar, dar nu l-au găsit nici până astăzi. Apoi, fratele Biancăi Drăgușanu și un prieten al acestuia au fost snopiți în bătaie de polițiștii care i-au confundat cu un urmărit general și complicele acestuia, în noiembrie 2017. Este de amintit și urmărirea ca-n filme în care polițiștii timișoreni au tras 30 de focuri de armă asupra unei mașini care nu a oprit în trafic, ca să descopere în final la volan un tânăr ce nu avea permis.

 

Cazul Sașa Disici

Cazul polițistului Saşa Disici a rămas în istoria Timişoarei ca un eveniment şocant. Poliţistul timişorean a fost ucis în plină stradă, în noaptea de 3 spre 4 martie 2001, după ce a pornit în urmărirea unui automobil furat. După o urmărire ca în filme, Disici a ajuns din urmă maşina pe o stradă din localitatea timişeană Ianova. Imediat ce a coborât din maşina, Saşa Disici a fost împuşcat cu mai multe focuri de armă. La nici două săptămâni după tragedie, un arădean a devenit principalul suspect în uciderea poliţistului. Acesta s-a împușcat la câteva zile distanță, iar dosarul a rămas în coadă de pește, fără ca cineva să poată lămuri cine este de fapt autorul crimei.

 

Te-ar putea interesa și: