Poliţist "pedepsit" cu toporul de un interlop

Un poliţist bucureştean a ajuns, în noaptea de joi spre vineri, în stare gravă la spital, după ce a fost lovit cu toporul în cap de cunoscutul membru al lumii interlope Mărgeanu Răgălie. Colegul agentului a fost şi el tăiat pe mână cu un cuţit de către acelaşi infractor. Motivul: deşi aveau misiunea să urmească câţiva hoţi de maşini care "operau" în zona Foişorul de Foc, cei doi oameni ai legii au avut "tupeul" să intervină într-un conflict izbucnit în trafic între interlop - a cărui maşină blocase intersecţia - şi şoferul unui troleibuz.

Deşi poate fi considerat fără precedent în Capitală, cazul poliţiştilor bucureşteni agresaţi în plină stradă se înscrie într-o lungă listă de situaţii similiare, înregistrate frecvent în ţară. „La nivel naţional, numărul poliţiştilor agresaţi în misiune creşte de la an la an, iar instituţiile statului nu fac nimic pentru a ne proteja. Toate aceste ultraje pun la îndoială autoritatea poliţiştilor. Afară, românii respectă legea întrucât ştiu că, în caz contrar, nu vor scăpa de poliţie, la noi fiecare poate face ce vrea atâta vreme cât nicio lege nu-i protejează pe poliţişti“, susţin oficialii instituţiei. Atacatorul, acuzat de tentativă de omor calificat Joi, ora 21.00, Foişorul de Foc. Patru poliţişti în civil urmăresc o grupare de hoţi de maşini de lux, când un BMW - condus de o femeie - opreşte în mijlocul intersecţiei blocând circulaţia şi stârnind protestele unui şofer de troleibuz plin cu pasageri. Din autoturism coboară interlopul Mărgeanu Răgălie care începe să se certe cu şoferul RATB. Unul dintre agenţi intervine pentru a pune capăt conflictului, moment în care Răgălie scoate un cuţit şi-l taie pe mână.

În timp ce poliţistul se îndrepta către colegii săi, interlopul se înarmează cu un topor şi-l loveşte cu sete în cap pe un alt om al legii. Ceilalţi trei poliţişti îl imobilizează pe agresor, iar colegul lor ajunge în stare foarte gravă la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

„Are o fractură craniană, a fost internat la Terapie Intensivă şi ar putea fi operat, zilele următoare, de o echipă de neurochirurgi. Este conştient şi echilibrat“, a precizat medicul Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti. Victima a cerut să-i fie protejată identitatea, dar şi familia - pentru a nu fi atacată de rudele interlopului.

După câteva ore de audieri, Răgălie a fost reţinut de procurori, sub acuzaţia de tentativă de omor calificat, fiind prezentat instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Potrivit oficialilor Poliţiei Capitalei, agentul rănit grav are 24 de ani, a intrat de curând în poliţie şi lucra la Biroul Flagrant, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al sectorului 1, pe cazuri de furturi auto. „Poliţiştii se tem să folosească armele“ „Nu a vrut decât să-şi facă datoria. Ce a primit? Autoritatea poliţiştilor este doar pe hârtie, legea şi instituţiile statului nu-i sprijină. Poliţiştii se tem să folosească armele din dotare pentru a se apăra, deoarece, în astfel de cazuri, tot ei sunt cei anchetaţi şi pedepsiţi în cele din urmă. Mai mult, armamentul este antic şi chiar dacă ţintesc picioarele infractorului, nu pot fi siguri că glonţul nu ia o altă traiectorie“, susţine comisarul Marin Gruia, vicepreşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual de la Interne.

Potrivit acestuia, deşi oamenii legii au cerut modificarea Codului Penal, astfel încât agresorii poliţiştilor să fie pedepsiţi mai aspru, oficialii Ministerului Justiţiei au hotărât să mărească pedepsele doar pentru cei care atacă magistraţi, pe considerentul că activitatea acestora din urmă este mai importantă decât cea a poliţiştilor şi jandarmilor. „Aş vrea să văd câţi magistraţi au fost ultragiaţi anul trecut, în raport cu poliţiştii?“, a conchis Gruia. ISTORIC Supremaţia lumii interlope în anii ’90 La jumătatea anilor ’90, clanul ţigă- nesc Răgălie a deţinut supremaţia pe piaţa prostituţiei, a şantajelor şi răpirilor din Capitală. Autoritatea clanului a fost serios zdruncinată la finele anilor ’90 când liderul Cornel Răgălie a fost ucis de soţia sa. Imediat după moartea liderului - care beneficiază şi acum de cel mai spectaculos cavou din cimitirul Colentina (pe cruce, sub portretul său încadrat de doi îngeri, stă scris pentru posteritate: „Cornel Răgălie, cel mai mare mafiot“) -, clanul şi-a pierdut supremaţia. Mărgeanu Răgălie - care ocupa o poziţie importantă în ierarhia familiei - a fost arestat în noiembrie 1999, în urma unui conflict armat în care au fost implicate 70 de persoane.