Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că a finalizat controlul privind veniturile și cheltuieile înregistrate de un număr de 143 de formaţiuni politice între 1 ianuarie - 31 decembrie 2018.
Potrivit unui comunicat de presă, misiunea de control s-a desfăşurat în perioada 6 august - 20 decembrie 2019, în conformitate cu prevederile art. 42 alin. (1) şi ale art. 44 alin. (1), (4) şi (6) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu Planul de control pe anul 2019, aprobat de preşedintele AEP, precum şi cu notificarea misiunii de control.
„Au fost verificate un număr de 6 partide politice parlamentare care primesc subvenţie de la bugetul de stat, un număr de 101 formaţiuni politice neparlamentare care activează doar la nivel central şi 33 formaţiuni politice neparlamentare care deţin parţial organizaţii teritoriale. În urma verificărilor efectuate au fost emise rapoarte de control şi documente privind sancţionarea contravenţională a acestora”, se precizează în comunicat.
Conform sursei citate, departamentul de specialitate a realizat verificările privind documentele generate în urma alegerilor pentru Parlamentul European pentru un număr de 23 formaţiuni politice şi 7 candidaţi independenţi.
Cu acest prilej au fost încheiat 79 de acte de control în baza cărora au fost aplicate tot atâtea sancțiuni, partidelor politice, în urma verificărilor de fond derulate în 2018 pentru anul 2017, arată comunicatul AEP.
Rapoartele privind rezultatele controalelor efectuate au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea I precum și pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente.