Familia copilei de 13 ani din Timișoara, care a jucat controversatul joc „Balena Albastră”, este în stare de șoc. Săptămâna aceasta poliția se va ocupa de caz
O fată din Timişoara care susţine că a fost prinsă în jocul „Balena Albastră” se teme să iasă din casă și a ajuns să facă consiliere psihologică. Mama ei refuză să mai discute despre drama prin care trece familia și speră ca fiica sa să își revină cu ajutorul specialiștilor. Momentan, se teme pentru siguranța vieții fiicei, a ei și a familiei, în urma amenințărilor cu moartea la care s-a ajuns.
„Tot mi-a zis despre mine”
Un reporter Digi 24 a stat de vorbă, în exclusivitate, cu adolescenta care a căzut victimă administratorilor jocului „Balena Albastră”. Fetei i s-a cerut să se taie pe mână cu o lamă, scriind F57. Speriată, a refuzat sarcina și a decis să părăsească jocul, însă nu a fost lăsată, urmând o serie de amenințări și hărțuiri din partea administratorilor jocului, care, din momentul în care a accesat „Balena Albastră”, i-au aflat imediat identitatea. Totul a culminat când i-au trimis fetei o fotografie realizată în apartamentul în care locuiește. „Îmi dădeau tot felul de mesaje cu amenințări. Am blocat numărul, să nu mai poată să îmi scrie și să mă sune. Dar m-au sunat de pe alt număr. Tot cu amenințări și pe WhatsApp și... Că să-mi iau sicriu, că el mă vede, că o să-mi văd familia moartă... dacă nu fac ce-mi zice el. Mi-a dat date ale părinților, la ce școală sunt, la ce liceu... tot mi-a zis despre mine”, a povestit adolescenta.
Nu s-a depus plângere
Familia s-a panicat și a apelat la un prieten polițist. Acesta a recomandat inclusiv să depună o sesizare oficială. „Până acum nu s-a înregistrat la nivelul IPJ Timiș nicio plângere legată de amenințările primite de fata care a jucat «Balena Albastră». Polițiștii însă au luat act de cele relatate în presă și se vor sesiza cu privire la acest caz, urmând să ia legătura cu mama fetei”, a declarat, pentru EVZ, Ionuț Bocancea, purtătorul de cuvânt al Poliției Timiș.
„Un experiment social”
Cei din domeniul IT spun că întreaga poveste seamănă mai mult cu un experiment social. Sunt voci care arată că acest joc e menit să facă atractive restricțiile pe rețelele de socializare.
„Cred că e mai degrabă un experiment social, având în vedere felul în care sunt aleși userii, toți din aceeași plajă de vârstă, predispuși la depresii și chiar sinucideri. Un experiment în care nu există un singur «admin», cred, ci mai multe Instanțe create de mai mulți oameni pe aceeași temă, uniți sub același concept. O rețea descentralizată, care are putere așa când sunt toți sub același Trade Mark. Iar task-ul cu sinuciderea pare mai degrabă un test, unul pe care trebuie să îl încalci , un test al voinței”, este de părere Viorel Baicu, specialist IT.
Psiholog: „Adolescența e vârsta cea mai critică a unui om”
În județul Timiș mai sunt în atenția psihologilor cel puțin trei copii care au jucat „Balena Albastră”. Aceștia au vârste cuprinse între 12 și 14 ani.
Specialiștii spun că e indicat ca acest fenomen să fie mediatizat, pentru că numai așa cei din jurul acestor copii – victimă pot înțelege, mai repede semnalele.
„Fenomene de tip «Balena Albastră» au existat și vor exista în rândul tinerilor. În anii ’60 echivalentul era cu sex și droguri, în epoca hippie, mai aproape de momentul în care vorbim a fost curentul „emo”. Problema pe care o ridică acest joc e manipularea. De ce sunt victime adolescenții? Pentru că adolescența e vârsta cea mai critică și vulnerabilă din existența unui individ. Esențial este ca factorii de decizie să facă muncă de prevenție, or aceasta nu poate începe decât cu prezentarea fenomenului. Fenomenul «Balena Albastră» seamănă întrucâtva cu ceea ce vedem că se întâmplă în timpul primirii de noi membri în frățiile din colegiile americane. Lipsa implicării părinților sau a factorilor educaționali în viața adolescenților, îi determină pe aceștia, datorită teribilismului tipic vârstei, să găsească provocări în tot ceea ce li se oferă. De asemenea, trebuie spus că tentativele de suicid au existat și vor exista în trândul adolescenților, fie ca încercări, fie ca metode de șantaj. În orice cauzele sunt strigăte de ajutor vizavi de nevoia de afirmare, acceptare și înțelegere socială. Sub masca teribilismului, adolescentul ascunde de fapt o vulnerabilitate deosebită”, a declarat pentru EVZ psihologul Constantin Poelincă.
În Republica Moldova, sute de jucători identificaţi
După ce, pe opt martie, doi adolescenți din Chişinău au sărit în gol de pe o clădire cu 16 etaje, Poliţia din Republica Moldova a identificat, săptămâna trecută, alţi 19 minori care se presupune că ar fi implicaţi în jocul „Balena Albastră”. Pe corpurile tinerilor au fost găsite leziuni şi urme ale rănilor pe care şi le-ar fi provocat singuri. Potrivit şefului Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pînzari, autorităţile continuă să-i caute pe cei implicaţi în jocul periculos. Publika.md a anunţat că peste 200 de profiluri, postări şi mesaje care aveau conţinut privind jocul morţii au fost identificate de poliţie pe reţelele de socializare. (Cătălin Pena)
Campanie de prevenire
Poliţia Română a avertizat, pornind de la jocul „Balena Albastră”, că „prieteniile din lumea virtuală pot fi fatale”. Poliţiştii spun, însă, că jocul nu este un fenomen în România, dar a demarat o campanie de prevenire. „Vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de «prietenii» din mediul virtual, să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi. De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunţaţi autorităţile”, au transmis poliţiştii.
Cinci elevi ai Şcolii gimnaziale „Veronica Micle” din Iaşi, cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani, au ajuns la spital, vineri, după ce în timpul pauzei au decis să se joace un joc periculos, ţinându-şi respiraţia.
Blocarea jocului în România
„Insistăm ca toţi părinţii să fie atenţi şi să supravegheze activităţile online pe care le au copiii, să vadă dacă sunt elemente atipice faţă de conduita normală. La orele de dirigenţie să se discute despre cât este de important să fim atenţi la tipul de jocuri. Vom lua legătura cu colegii noştri de la ministerele autorizate, pentru a vedea cum putem să blocăm pe teritoriului României accesul la un asemenea tip de joc”, a declarat, pentru Mediafax, Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
„Sper din toată inima ca auto rităţile să ia măsuri în această privinţă, cât este posibil, desigur, în prevenirea extinderii unui asemenea joc şi în România pentru că vorbim despre lucruri grave”, a declarat pentru Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei BOR. (Cătălin Pena)
Sfaturile unei măicuţe
De „Balena Albastră” se discută și în biserici. „E foarte periculos internetul, întunecă mintea copiilor. Ați văzut ce s-a întâmplat cu copiii de la Iași? Nu e bine deloc. Și părinții au vina cea mai mare. Copilul trebuie mereu urmărit și ghidat. Trebuie adus la biserică. Mama este cea mai importantă, ea e cea care trebuie să știe permanent ce e în mintea copilului, ce-l preocupă, să comunice cu el tot timpul”, atrăgea atenția măicuța. (Carmen Vintilă)