Poliţia rutieră se mobilizează. Dar şoferii?

Toate trecerile de pietoni din municipii sunt atent monitorizate astăzi, timp de opt ore, începând de la ora prânzului, poliţiştii rutieri vrând să vadă comportamentul şoferilor.

Asta în contextul în care de la începutul acestui an 17 persoane şi-au pierdut viaţa în accidente provocate pe zebră de şoferi care nu au acordat prioritate. Mobilizarea generală a poliţiştilor are ca scop reducerea numărului de accidente produse pe trecerea de pietoni şi conştientizarea şoferilor asupra riscurilor pe care le implică nerespectarea regulilor. Poliţia a făcut o analiză a cauzelor care generează accidente pe zebră, principala fiind neacordarea priorităţii pietonilor. Acest lucru este cu atât mai periculos în zona şcolilor, de multe ori copiii traversând strada neatent. Un astfel de caz tragic a avut loc pe 29 ianuarie, la Galaţi, când pe fondul neacordării priorităţii de trecere, o fetiţă de 9 ani a fost accidentată mortal de către un autobuz în timp ce traversa regulamentar prin zona marcată şi semnalizată corespunzător, a reamintit Mediafax ieri. 162 de accidente pe zebră în 2010 În primele trei luni ale acestui an, 150 de persoane au fost rănite în accidente produse pe trecerile de pietoni. Alte 17 persoane şi-au pierdut viaţa în astfel de accidente. În total, au avut loc 162 de accidente pe zebră doar în primele trei luni ale acestui an. Şi anul trecut România a condus în topul accidentelor şi neglijenţei în trafic, fiind ţara cu cele mai multe accidente rutiere mortale din Uniunea Europeană. În urma acţiunilor întreprinse de poliţişti, în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului 2009, numărul total al accidentelor de circulaţie grave a scăzut cu 13%, al persoanelor decedate s-a redus cu 10%, iar al persoanelor rănite grav cu 11%. Poliţia Română a făcut o prioritate din prevenirea şi combaterea accidentelor. Deşi numărul accidentelor este în continuare mare, s-a redus comparativ cu anul trecut. Astfel, numărul de pietoni accidentaţi pe treceri s-a redus de la 5% anul trecut, la 4% anul acesta, în primele trei luni. Totodată, accidentele produse ca urmare a neacordării priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea drumului public prin locuri marcate şi semnalizate cu indicatoare s-au redus cu 29%, iar numărul persoanelor decedate a scăzut cu 35% şi cel al persoanelor rănite grav cu 28%. Poliţia atrage atenţia pietonilor să traverseze numai prin locurile special amenajate şi numai după o atentă asigurare mai ales că, în conformitate cu legislaţia rutieră actuală, ei suportă consecinţele accidentului produs ca urmare a traversării lor neregulamentare.

Poliţia rutieră s-a mobilizat. Cum rămâne cu şoferii agresivi, cei care nu acordă prioritate, cei care fug de la locul accidentului? Cum credeţi că ar putea fi schimbată atitudinea acestora?