Grupare românească expertă în furtul din TIR-uri, prinsă în Franța. Prejudiciu de milioane de euro

Grupare românească expertă în furtul din TIR-uri, prinsă în Franța. Prejudiciu de milioane de euro

Poliţia Română şi Jandarmeria Franceză au destructurat o grupare expertă în furturi din autotrenuri aflate în mers. Prejudiciul este imens.

Poliţia Română şi Jandarmeria Franceză au destructurat o grupare expertă în furturi din autotrenuri aflate în mers. Prejudiciul de pe teritoriul Franţei, de 3.500.000 de euro. Prejudiciul constă în produse cosmetice, electronice şi componente IT.

Români care fac parte din gruparea criminală ar fi comis în  perioada 2018 - 2019, 21 de furturi calificate din TIR-uri pline cu marfă.

Poliţia Română şi Jandarmeria Franceză au destructurat o grupare expertă în furturi din TIR-uri

„În perioada februarie 2020 - februarie 2021, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale şi procurorii DIICOT- Structura Centrală, împreună cu poliţişti ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, IPJ Olt şi IPJ Prahova - serviciile de investigaţii criminale, în colaborare cu Jandarmeria Franceză, au desfăşurat în comun activităţi de urmărire penală. Au fost efectuate cercetări într-un dosar de criminalitate transfrontalieră, înregistrat la Tribunalul Judiciar din Paris, care a vizat cetăţeni români, care ar fi constituit un grup infracţional organizat specializat în comiterea de furturi din autotrenuri aflate în mers, pe autostrăzile din Franţa” , informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum opera gruparea infracţională

„Şoferul experimentat s-ar fi apropiat de autotren, unul dintre ceilalţi membri ai grupării ar fi escaladat plafonul spre capota de la motor, iar, după tăierea prelatei, ar fi intrat în remorcă, de unde ar fi aruncat bunurile vizate. Alte persoane ar fi fost însărcinate cu încărcarea lor în vehicule folosite în acest scop”, se arată în comunicat.

În dimineaţa de 17 februarie au fost efectuate 13 percheziţii domiciliare (7 în Bucureşti, 3 în Ilfov, 2 în Olt şi una în Prahova), care au vizat depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptelor pe teritoriul francez, precum şi indisponibilizarea bunurilor, valorilor sau înscrisurilor de interes în cauză.

Activitatea a fost realizată împreună cu poliţişti din cadrul serviciilor pentru acţiuni speciale din cadrul DGPMB, IPJ Olt şi IPJ Prahova şi cu criminalişti din cadrul IGPR - Institutul Naţional de Criminalistică, DGPMB, IPJ Olt şi IPJ Prahova, fiind sprijinită de ofiţerul de legătură al Jandarmeriei Franceze pe lângă Ambasada Franţei la Bucureşti şi specialişti EUROPOL.