În Statele Unite, oamenii apărau libertatea de exprimare ca pe o libertate inviolabilă – până recent. În timp ce libertatea de exprimare este foarte puțin apreciată în campusurile universităților americane de ani de zile, părea că este totuși o libertate apreciată de majoritatea americanilor. Nu mai pare cazul, cel puțin nu în companiile americane.

Revoltele din Statele Unite de după moartea lui George Floyd, sau mai exact dezbaterile privind revoltele, arată în ce măsură companiile americane sunt gata și capabile să blocheze în mod eficient un discurs care nu este conform cu ortodoxia momentului.

Numai în ultimele două săptămâni, companiile americane s-au descotorosit de persioanele următoare pentru „delict de gândire”:

Personalitatea radio și crainicul NBA, Grant Napear, a fost concediat de la emisiunea radiofonică pe care o realiza la postul KHTK și forțat să demisioneze din postul de crainic TV al echipei Sacramento Kings, după ce a posta pe Twitter, pe 1 iunie: „Toate viețile contează… fiecare dintre ele”, aluzie la numele organizației Black Lives Matter.

Compania proprietară a KHTK, Bonnerville International Corporation, a declarat într-un comunicat că afirmațiile lui Napear „nu reflectă vederile sau valorile” companiei și că momentul mesajului era „deosebit de delicat”.

Un utilizator de Twitter i-a spus lui Napear că„Toate viețile contează” este „inevitabil un mesaj al rasiștilor atunci când vorbesc despre BLM”.

Napear a prezentat scuze. „Nu sunt atât de instruit în ceea ce privește BLM cum credeam”,a  declarat el pentru publicația Sacramento Bee. „Nu aveam nici o idee că atunci când am spus «Toate viețile contează», aceasta era împotriva a ceea ce BLM încerca să transmită.”

The Federal Reserve Bank din Chicago a rupt contractul său cu profesorul de economie de la Universitatea din Chicago, Harald Uhlig, după ce acesta a scris un mesaj pe Twitter în care critica intenția Black Lives Matter de a tăia finanțarea poliției:

„Păcat, dar Black Lives Matter s-a subminat singură, pentru sprijinul total acordat tăierii finanțării poliției. Siiigur, știau că nu există nici o șansă pentru așa ceva.”

Concedierea lui Uhlig „reflectă hotărârea noastră că punctele sale de vedere nu sunt compatibile cu valorile Chicago Fed și cu dedicarea noastră față de diversitate, echitat și incluziune”, a transmis banca.

Concedierea a avut loc deși Uhlig a prezentat scuze pentru mesaj. El a fost suspendat și din funcția de editor al Journal for Political Economy al Universității din Chicago, la solicitatea mai multor profesori, care au afirmat că Uhlig „a trivializat mișcarea Black Lives Matter”.

Editorul paginii de Opinii a New York Times, James Bennett, a fost forțat să demisioneze din funcția sa, după ce a publicat un articol de opinie al senatorului Tom Cotton, ci titlul „Trimiteți trupele!” Articolul afirma că armata SUA ar trebui chemată ca sprijin, dacă poliția eșuează să țină revoltele sunb control.

Demisia lui Bennett a survenit după ce peste 800 de angajați ai Times au semnat o scrisoare de protest față de publicarea opiniei lui Cotton, iar mulți au afirmat că „pune angajații negri ai Times în pericol”.

Bennett a prezentat scuze pentru opinie, afirmând că nu ar fi trebuit publicată. New York Times a anunțat că va face schimbări la Departamentul Opinii.

Un tânăr om de știință Democrat, David Shor, a fost concediat de firma de cercetări la care lucra, Civis Analytics, după ce a scris pe Twitter un mesaj despre eficiența electorală a protestului pașnic, în comparație cu protestul violent. El a citat un studiu al unui profesor de la Princeton, Omar Wilson, care demonstra cum, în anii 1960, protestele violente ale persoanelor de culoare au făcut ca Democrații să piardă voturi.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE