Evenimentul Zilei > Actualitate > Poliția franceză a închis, sâmbătă, centrul Parisului
Poliția franceză a închis, sâmbătă, centrul Parisului

Poliția franceză a închis, sâmbătă, centrul Parisului

Poliția franceză a închis, sâmbătă, centrul Parisului, mii de polițiști fiind mobilizați să intervină la un protest al ”Vestelor Galbene” care au sfidat interdicția adunărilor de masă menită să împiedice răspândirea coronavirusului.

Încă de joi, într-un apel televizat, președintele Emmanuel Macron a  îndemnat oamenii să evite contactul, adunările și colectivitățile, pentru a evita propagarea virusului care a ucis deja 79 de persoane în Franța și a infectat mai mult de 3.600.

Și ministrul de Interne, Christophe Castaner, a declarat vineri că toate întrunirile cu peste 100 de persoane sunt strict interzise. Poliția din Paris a respins toate cererile pentru manifestații, și a trimis patrule în zonele sensibile, inclusiv pe Champs Elysees, unde au izbucnit conflicte violente între forțele de securitate și protestatari în urmă cu aproape un an.

Sâmbătă, Guvernul francez a publicat un decret oficial prin care interzice toate adunările neesențiale. În ciuda acestui fapt, sute de protestatari, unii dintre ei purtând măști de protecție, au început să se adune în  afara gării Montparnasse, scandând sloganuri anti-Macron. ”Unii oameni cred că coronavirusul nu îi va atinge și refuză să respecte recomandările”, a spus un ofițer de poliție revoltat.

Protestatarii fac parte din ”Vestele Galbene”, grupare numită după jachetele de înaltă vizibilitate pe care le poartă, aveau programată acțiunea pentru cea de-a 70-a sâmbătă consecutivă. Mișcarea a apărut la sfârșitul anului 2018, declanșată de creșterea taxelor pe carburanți și s-a transformat într-o revoltă împotriva guvernului Macron.

Chiar dacă protestele nu mai au acum amploarea inițială, furia împotriva guvernului Macron rămâne. Manifestarea de sâmbătă are loc cu o zi înainte ca alegătorii să fie prezenți la urne la alegerile locale.

Alegătorii au de votat primar pentru 35.000 de localități și aproape 500.000 de consilieri duminică, după ce președintele țării a decis să nu anuleze alegerile, în ciuda preocupărilor legate de virus. Aceste preocupări au determinat Guvernul să închidă școlile și universitățile, să suspende evenimentele sportive majore, să reducă transportul public și să atragă obiectivele turistice. Inclusiv Disneyland Paris s-a închis până la sfârșitul lunii martie.

Sursa: Reuters.com

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: