Poliţia din L.A.: „Dacă va fi nevoie, vom folosi forţa” | VIDEO

PREGĂTIRI. La comemorarea lui Michael Jackson, care va avea loc azi, forţele de ordine din L.A. sunt pregătite să-i „liniştească” pe fanii rebeli care ar încerca să treacă de filtrele lor.

Lui Michael i-ar fi plăcut o înmormântare grandioasă, tulburătoare, orgolioasă, poate una dintre cele mai emoţionante episoade prin care a trecut omenirea - îţi poate argumenta, cu aerul că starul i s-ar fi confesat pe patul morţii, orice admirator de pe străzile Los Angeles-ului, dezamăgit până la lacrimi că nu va putea arunca o floare pe sicriul idolului său şi nu va putea striga „Te iubesc, Michael!”.

Aşa au visat toţi fanii ultimul drum al lui Michael Jackson: o procesiune imensă, mai tristă şi mai strălucitoare decât oricare alta. Una care ar fi eclipsat orice precedent demn de comparaţie, fie a Prinţesei Diana, fie a lui Elvis Presley. Se pare că la fel şi-au închipuit-o şi fraţii megastarului, extravagantă. Însă pentru mama sa, Katherine Jackson, martoră a lui Iehova şi adeptă a unei austerităţi impuse de religie, între extravaganţă şi circ linia e periculos de subţire.

Din cauza disensiunilor, familiei Jackson i-a trebuit o săptămână să decidă cum va arăta ultimul drum al lui Michael, spun surse citate de presa locală. În cele din urmă, capul familiei a câştigat: 17 500 de oameni aleşi de destin vor asista, astăzi, de la 10.00 dimineaţa, la cel din urmă „show”, în arena de la Staples Center. Nimeni altcineva nu se va putea apropia măcar de locul în care ar putea fi adus sicriul. Grandioasele funeralii la care sperau milioane de oameni s-au convertit în cea mai mare dezamăgire.

„Rebelii” vor fi dispersaţi

Nici un fan adevărat nu-şi va petrece însă idolul stând în fotoliu, în faţa televizorului. „Nu ştiu dacă ei ştiu, dar eu intru oricum”, ameninţa, zâmbind, un admirator al starului venit din Washington D.C. Cu acest gând îngrijorător, Poliţia din L.A. (LAPD) îşi ia măsuri de precauţie şi spune că va suplimenta numărul poliţiştilor în funcţie de „magnitudinea” mulţimii. Autorităţile se aşteaptă ca, în ciuda îndemnurilor repetate de „mai bine staţi acasă, la TV”, oamenii să facă exact invers.

Potrivit site-ului TMZ, aproape 1 milion de britanici au aterizat în oraş în ultimele trei zile, decişi să ia parte, cu sau fără bilet, la istoricul eveniment. Lor li se adaugă miile de americani sosiţi în L.A. de 4 iulie şi rămaşi special pentru ziua de marţi. „De obicei nu dăm cifre, însă ne aşteptăm, într-adevăr, la un număr foarte mare de oameni”, a spus, pentru EVZ, ofiţerul LAPD Amanda Betat, care a adăugat că vor fi puşi în alertă 1400 de poliţişti.

„Dacă va fi nevoie, vom folosi forţa, avem ofiţeri specializaţi în controlul mulţimilor, care-i vor dispersa pe fanii rebeli. Vom face tot posibilul să nu fie incidente”, a explicat reprezentanta LAPD.

8000 de dolari un bilet

Autorităţile vor încerca să contracareze şi specula cu biletele gratuite, deşi aparent fenomenul e incontrolabil. La doar câteva minute după ce au primit mailul cu „Congratulations!”, câţiva dintre cei 8 750 de câştigători ai loteriei „Michael Jackson” (dintre cei 1,6 milioane de doritori) şi-au postat oferta pe Internet şi nu s-au sfiit deloc cu preţurile.

Cea mai „acceptabilă” dintre cele apărute pe e-bay porneşte de la 799 de dolari şi ajunge până la incredibila sumă de 8.000 de dolari. Fiecărui câştigător îi revin câte două locuri, unul pentru el însuşi şi celălalt pentru un invitat pe care e liber să şi-l aleagă (posibil, şi în funcţie de preţul negociat). Nici unul dintre ei nu poate trece de filtrele de poliţie fără banda prinsă la încheietură o dată cu înmânarea biletului şi fără actele de identitate.

Celor care încearcă să facă un mic profit de pe urma ceremoniei, purtătorul de cuvânt al familiei, Ken Sunshine, le-a bătut obrazul anticipat: „Asta e o slujbă de comemorare. Cuvintele nu pot descrie ce oribil este când oamenii încearcă în mod ostentativ să profite de asta. E de fapt dincolo de cuvinte!”.

Despre ceremonie se ştiu puţine detalii. Se pare că sicriul cu trupul neînsufleţit al starului se va afla în arenă, iar Diana Ross şi Elisabeth Taylor vor ţine mici discursuri. Pe ecrane va rula un montaj cu imagini din viaţa lui Michael Jackson, iar pe fundal, melodiile sale. Ceremonia va fi transmisă în direct în întreaga lume şi pe Internet, iar audienţa ar putea atinge cifra record de un miliard.

Adevăratele funeralii vor avea însă loc departe de ochii mulţimii, în tihna din cimitirul Forest Lawn din Hollywood Hills, strict în prezenţa familiei şi a prietenilor apropiaţi. „Live in Bucharest”

5000 de români au retrăit concertul din ’92

Andreea Marinescu

Grupuri de tineri, părinţi cu copii de mână sau cupluri de îndrăgostiţi, în total peste 5.000 de oameni, s-au strâns, duminică seară, pe stadionul Iolanda Balaş Soter din Capitală, pentru a urmări concertul „Live în Bucharest: The Dangerous Tour”, pe care Michael Jackson l-a susţinut, în faţa a 70.000 de spectatori, în toamna lui ’92, la Bucureşti. Încă de la ora 18.00 fanii au început să se adune pe stadion şi să îşi caute locurile cele mai bune, fie în faţa ecranului pe cele câteva rânduri de scaune, fie pe iarbă, la umbra tribunei. Discuţii despre viaţa „regelui muzicii pop”, dar şi despre moartea sa subită se închegau ici colo, părerile fiind împărţite

. „Refuz să cred că lua droguri. Chiar refuz să cred”, spunea o fată de vreo 20 de ani, într-o conversaţie pe care o avea cu prietenele ei. „A fost un om neînţeles. Cei din jurul lui au încercat să profite de el şi să îl stoarcă de bani”, spunea pe un ton trist, dar vehement fata. Cum grupurile de fani se revărsau întruna dinspre intrarea stadionului, până la ora 19.00 când au început proiecţiile videoclipurilor „regelui muzicii pop”, zona din faţa scenei s-a ocupat cel mai repede. Înainte de a-şi găsi un loc, oamenii, mânaţi de cele peste 30 de grade Celsius de afară, dădeau o fugă şi pe la buticurile cu băuturi răcoritoare.

Michael şi-a sedus încă o dată fanii

Proiecţiile videoclipurilor lui Michael Jackson au început, puţin peste ora 19.00, cu renumitul „Thriller” şi au continuat, timp de două ore, cu alte clipuri celebre ale starului american, printre care „Black or White”, „Beat It”, „Remember the time” sau „In the Closet”. Odată cu lăsarea serii şi după un mic discurs in memoriam Michael Jackson, susţinut de unul dintre membrii unui fan club, concertul lui Michael Jackson din 1992 a început zgomotos. Câtă vreme au durat proiecţiile videoclipurilor, fanii au stat pe iarbă, dar cum a început concertul, toată lumea s-a ridicat în picioare.

Mulţi dintre fanii lui Michael au dansat, au aplaudat sau au făcut poze. Pe parcursul serii oamenii au aprins lumânări pentru idolul lor şi au semnat în caietul de condoleanţe, care, spun ei, va ajunge în SUA. Unii dintre fanii lui Michael aveau ochii înlăcrimaţi, gândindu-se probabil că nu îşi vor mai vedea vreodată idolul cântând live pe o scenă. În timpul concertului, un grup de tineri a început să danseze în stilul starului american în zona neîngrădită din faţa ecranului. După ce Michael şi-a fermecat încă o dată audienţa cu melodiile care l-au consacrat, spre sfârşitul concertului a avut loc un moment emoţionat: câteva zeci de fani şi-au dat mâna şi au dansat împreună, în timp ce „regele muzicii pop” interpreta melodia „Heal the World”.

Tribut pentru Regele pop

Postul muzical MTV îi dedică, sub sloganul „Michael Jackson Tribute Day”, întreaga zi de astăzi, megastarului american. Astfel, de la ora 10.00, postul va difuza cele mai bune 40 de piese ale „regelui muzicii pop”, iar de la ora 14.00, va transmite un documentar  - „MTV Presents: Michael Jackson The King of Pop” – despre viaţa şi cariera superstarului.

Fanii megastarului american pot urmări, începând cu ora 20.00, evenimentele din Los Angeles dedicate lui Michael Jackson. De asemenea, reprezentanţii fan-cluburilor lui Michael Jackson spun că vor asista, pe parcursul zilei de astăzi, la transmisiunile din Los Angeles, de comemorare a cântăreţului, care vor avea loc în parcul Obor din Bucureşti.

OMAGIU LA BUCUREŞTI. Fanii români ai lui Michael s-au adunat pe Stadionul „Iolanda Balaş” Foto: Vlad Stănescu