Poliţia dă startul operaţiunii "Pulanele jos!". Bugetarii încep astăzi protestele de stradă

De azi, poliţiştii renunţă la patrulare şi la amenzi şi blochează anchetele penale, iar ceilalţi bugetari încep protestele de stradă care precedă sezonul grevelor.

Poliţiştii deschid astăzi "toamna protestelor". Deşi nu vor participa la pichete şi mitinguri, oamenii legii au decis să nu-i mai amendeze pe şoferii indisciplinaţi şi pe cei care tulbură ordinea publică, să renunţe la patrule, să nu mai pună în aplicare mandatele de arestare şi de executare a pedepselor cu închisoarea şi să nu mai facă audieri în dosarele penale aflate în lucru.

Pe scurt, "muncă puţină, pe măsura salarizării", spre bucuria infractorilor care nu vor mai fi "de ranjaţi" dacă victimele nu vor apela numărul de urgenţă 112.

Pichete, mitinguri şi grevă generală în administraţie

Nemulţumiţi şi ei de tăierile salariale şi de lipsa resurselor, dar şi de actuala formă a proiectului legii unitare de salarizare, ceilalţi bugetari (profesori, cadre medicale, funcţionari publici, angajaţi ai penitenciarelor) vor recurge, tot de astăzi, la proteste de stradă.

"Luni şi marţi, Blocul Naţional Sindical şi Cartel Afla vor organiza pichete în toată ţara, urmând ca, miercuri, CNSLR Frăţia să organizeze, în centrul Capitalei, un miting la care sunt aşteptaţi să participe aproximativ 20.000 de oameni", au explicat liderii sindicali. Totul va culmina, la jumătatea lunii octombrie, cu o grevă generală în administraţia publică.

Asta, după ce au eşuat negocierile pur tate în ultimele săptămâni cu executivul pe tema modului în care va fi aplicată, din 2011, legea unitară de salarizare.

REPLICA OAMENILOR LEGII

"Statul încalcă Statutul poliţistului"

Ameninţaţi, atât de ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, cât şi de şefii poliţiei, cu sancţiuni în cazul în vor refuza "să-şi facă datoria", liderii sindicali de la Interne susţin că forma de protest la care au recurs are "acoperire legală".

"Statutul poliţistului ne interzice să facem grevă şi să participăm la mitinguri sau întruniri cu caracter politic. Or, noi nu facem grevă, doar ne restrângem activitatea pe măsura modului în care suntem re muneraţi. Acelaşi statut prevede însă că statul trebuie să le asigure poliţiştilor un salariu lunar compus din salariu de bază, in demnizaţii, sporuri, premii şi prime; uniformă, echipament, alocaţii pentru hrană, asistenţă medicală şi psihologică, proteze şi medicamente gratuite; locuinţe; indemnizaţii de instalare, de mutare, decontarea cheltuielilor de cazare şi transport în cazul deplasărilor în interes de ser viciu. Întrebaţi-l pe ministrul de interne câte dintre acestea se mai dau? Nu noi, ci statul încalcă Statutul poliţistului, iar guvernul a încălcat Constituţia şi drepturile omului, legiferând exploatarea prin muncă. Nu suntem sclavi!", a replicat, ieri, Marin Gruia, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual - care numără câţiva zeci de mii de membri.

Acesta a ţinut să precizeze că poliţiştii nu pot fi obligaţi să lucreze ore suplimentare fără să fie plătiţi, să repare maşinile de serviciu "pe banii lor" sau să încheie, tot din buzunarul propriu, poliţe de asigurare pentru acestea.

Bugetul Poliţiei Capitalei, aproape de zero

În plus, susţin sindicaliştii, cel puţin poliţiştii bucureşteni care vor protesta vor fi destul de greu de sancţionat, în condiţiile în care bugetul Poliţiei Capitalei este aproape de zero la capitolul "servicii".

"Am fost anunţaţi că nu mai sunt bani. Chiar dacă am vrea să patrulăm cu maşinile de serviciu, nu am mai putea, pentru că nu mai avem bani de benzină. De fapt, nu mai sunt bani pentru consumabile. Prin urmare, cei care vor dori să ob ţină un document sau să depună o plângere vor fi nevoiţi să vină şi cu hârtia de acasă. Cetăţenii trebuie să ne înţeleagă şi să fie alături de noi. Acţiunile noastre nu sunt îndreptate împotriva lor, ci împotriva gu vernanţilor", au explicat oamenii legii.

"Poliţiştii nu-şi mai pot întreţine familiile, nu-şi mai pot plăti ratele la bănci. Autorităţile să nu facă presiuni asupra noastră, că s-ar putea să se trezească cu o revoltă fără precedent", a conchis Marin Gruia.

"Paie pe foc" a pus, potrivit sindicaliştilor, proiectul legii unice de salarizare, în baza căruia, şefii ar urma să primească salarii de trei ori mai mari decât subalternii.

PROTESTE ŞI LA FRONTIERĂ

Controale stricte şi la graniţele interne

Poliţiştii de frontieră au decis să li se alăture colegilor din poliţie, iar forma de protest pe care au ales-o va aglomera toate punctele de trecere a frontierei. Nu vor putea fi însă sancţionaţi.

"Am decis să facem controale stricte şi la graniţele interne ale Uniunii Europene (cele cu Ungaria şi Bulgaria, de altfel, cele mai tranzitate). În acest fel, nimeni nu ne va putea sancţiona pentru că ne facem treaba. Chiar vom munci mai mult", au explicat surse din Poliţia de Frontieră.

Pe scurt, protestele poliţiştilor vor arăta astfel:

  • Fără amenzi pentru şoferi şi scandalagii. Doar avertismente;
  • Fără patrule pe străzi;
  • Infractori reţinuţi doar în urma apelurilor la 112;
  • Anchete penale blocate;
  • Controale amănunţite la toate punctele de trecere a frontierei.

NEGOCIERI EŞUATE

Proteste de stradă şi plângeri la Bruxelles

La protestele de stradă, organizate de astăzi până la mijlocul săptămânii viitoare, sunt aşteptaţi să participe câţiva zeci de mii de bugetari, membri ai sindicatelor afiliate la BNS, Cartel Alfa şi CNSLR Frăţia. În plus, o delegaţie a sindicaliştilor va merge "cu jalba-n proţap" şi la Bruxelles pentru a denunţa "politica abuzivă de salarizare a guvernului", după cum au explicat liderii sindicali.

Toate acestea, după ce negocierile purtate cu re pre zentanţii executivului pe tema legii unitare de salarizare au eşuat. Principala nemulţumire: proiectul de lege conţine, în acelaşi articol, prevederi care se contrazic. "Astfel, potrivit articolului 2 alineatul a, în 2011, salariul de bază se calculează prin în mul ţirea coeficientului 1 (640 de lei) cu valoarea coeficienţilor de ierarhizare. (...) La acelaşi articol, literele c şi d, salariul de bază din 2011 este egal cu cel a plicat la 31 decembrie 2010, respectiv, cel diminuat cu 25%. În concluzie, în ciuda negocierilor purtate până acum, nici anul viitor executivul nu va fi în stare să aplice Legea unică de salarizare în sistemul bugetar. Salariile de bază vor fi tot cele reduse cu 25%, la care se adaugă un coeficient de corecţie. Însă valoarea acestuia nu va putea acoperi suma redusă din salariu", a explicat unul dintre reprezentanţii sindicatelor din educaţie.

Dascălii, în continuare o categorie defavorizată

De altfel, dascălii sunt cei mai hotărâţi să participe în număr mare la proteste. Motivul: potrivit reprezentanţilor Fe deraţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), în baza noii legi de salarizare în sistemul bugetar, cadrele didactice din mediul rural ar urma să primească, de anul viitor, venituri reduse cu 60%. În plus, noua lege "plasează dascălii în partea inferioară a grilei de salarizare", au explicat sindicaliştii.

Astfel, un profesor de grad I din preuniversitar, cu 40 de ani vechime la catedră, va avea un coeficient de ierarhizare de 4,4, adică va primi un salariu mai mic decât un secretar al primăriei unei comune cu cel mult 3.000 de locuitori - încadrat în grilă cu un coefiecient de ierarhizare de 5,4. "Atragem atenţia guvernului că e inadmisibil ca oamenii valoroşi, cu experienţă de zeci de ani în învăţământ, să fie trataţi astfel", au conchis liderii FSLI.

EFECTE Trafic blocat în Capitală cel puţin zece zile

Pichetele, marşurile şi mitingurile - în special cele organizate miercuri, la care sunt aşteptaţi să participe 20.000 de bugetari din toată ţara - vor bulversa traficul în Capitală, cel puţin în următoarele zece zile. Aşa a vertizează edilii oraşului, care fac apel la bucureşteni să renunţe, pe cât posibil, în această perioadă, la maşinile personale. Asta, cu atât mai mult cu cât poliţiştii au promis că nu vor mai fi prezenţi în intersecţii pentru a dirija circulaţia.

"Îi rog pe bucureşteni ca, în perioada în care se desfăşoară aceste proteste, să folosească mai puţin maşina personală şi cât mai mult mijloacele de transport în comun, pentru că am dublat numărul acestora. Am făcut un apel şi sper ca Gheorghe Udrişte (directorul Metrorex) să mărească şi el numărul garniturilor de metrou", a explicat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Potrivit liderilor CNSLR Frăţia, miercuri, pe 22 septembrie, între orele 12.00 şi 14.30, 20.000 de sindicalişti ar urma să participe la un miting în Piaţa Revoluţiei. Ei vor pleca apoi în marş către Piaţa Victoriei, între orele 15.30 şi 18.00. Un marş la care sunt aşteptaţi 15.000 de bugetari ar urma să înceapă în Piaţa Victoriei şi pe 28 septembrie, de la ora 12.00. (Raluca Dan)

NEMULŢUMIRI PE BANDĂ RULANTĂ

Taximetriştii îi cer demisia lui Cseke Attila

Şi şoferii de taxi vor protesta în stradă, nemulţumiţi de modificările aduse Codului Fiscal, în baza căruia vor fi obligaţi să plătească asigurări de sănătătate retroactiv, pe ul timii cinci ani.

Astfel, zeci de membri ai Asociaţiei pentru Drepturile Taximetriştilor vor picheta, marţi, sediul Ministerului Sănătăţii, din Piaţa Revoluţiei, din Capitală, pentru a-i cere demisia mi nistrului Cseke Attila. "Sunt taximetrist de doi ani şi mă obligă să plătesc asigurări pe cinci ani. E inadmisibil", a explicat Ion Munteanu, unul dintre nemulţumiţi. (Antoaneta Etves)