Poliţia Română a anunţat, sâmbătă, că anchetează cazul şocant al unui nevăzător care a fost aruncat din autobuz de un şofer iresponsabil, cu tot cu câinele ghid care îl însoţea. Incidentul care a avut loc pe 7 aprilie a luat o amploare deosebită după ce o cunoştinţă a bărbatului orb a postat pe Facebook întâmplarea şi a relatat reacţia absolut halucinantă a poliţiştilor chemaţi la faţa locului.
Poliţia Română a anunţat, sâmbătă, că Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Iaşi verifică cazul şocant al lui Petre Iordache, un nevăzător, de 37 de ani, din paşcani, care a fost aruncat dintr-un autobuz , în care îşi făcuse rezervare, de un şofer iresponsabil, cu tot cu câinele ghid care îl însoţea. Incidentul care a avut loc pe 7 aprilie a luat o amploare deosebită, după ce o cunoştinţă a bărbatului orb, Laura Baban, a postat pe Facebook întâmplarea şi a relatat reacţia absolut halucinantă a poliţiştilor chemaţi la faţa locului. Din cele scrise de Laura Baban, agenţii sosiţi în urma apelului la 112 al nevăzătorului Petrică, nu au luat nicio măsură de sancţionare a firmei de transport sau a şoferului, „iar firma, în cârdășie cu Poliția, i-a oferit lui Petrică posibilitatea să vină cu următorul microbuz, care pleca peste 4 ore”. Poliţistul, susţine nevăzătorul, nu ştia nici măcar legea iar când l-a întrebat ce face timp de patru ore, unde se duce, agentul a răspuns într-un mod halucinant: “Și ce vrei, să te iau la mine acasă?”. După care, polițistul s-a urcat în mașina de serviciu și-a plecat.
Poliţia Română a transmis, sâmbătă seara: “Referitor la situaţia de la Târgu Frumos, județul Iași, va informăm că, la nivelul IPJ Iași au fost demarate verificari de identificare si sancționare a conducătorului auto ce a refuzat transportul persoanei în cauză şi, totodată, verificări pentru stabilirea modului de intervenție a poliţiştilor”.
De la ce a plecat totul, a relatat, pe Facebook, Laura Baban:
“Petrica e prietenul meu. E nevăzător din naștere. Și, din păcate, Petrică locuiește în România. Să vă zic de ce ”din păcate”. Deunăzi, Petrică avea de călătorit până la Sibiu. A găsit o firmă de transport, TRANS POLOSAM, din Iași, care avea un autobuz pe traseul ăsta. (Pe contul lor de pe autogari.ro scrie foarte frumos: ”Incepand cu anul 2003, echipa SC TRANS POLOSAM SRL asigura calatorilor sai un transport sigur, confortabil si civilizat cu autocare noi, elegante etc.”)
Petrică a sunat cu două zile înainte ca să-și rezerve biletul și a anunțat că va călători cu un câine ghid, căruia i-a rezervat de asemenea bilet. La telefon i s-a spus că e totul în regulă, să se prezinte la microbuz în ziua și la ora indicată, în Peco OMV.
Petrică locuiește în Pașcani, iar autobuzul pleca de la Târgu Frumos. Așa că a tocmit un om să-i ia cu mașina. La Târgu Frumos, de dimineață, pe la 7 și jumătate, Petrică și Maya s-au prezentat la autobuz. Când i-a văzut șoferul, Daniel (din păcate nu-i știm și numele de familie), a strigat la el că nu-l ia cu câine. Legea spune altfel: era obligat să-i ia! Maya este un câine ghid, antrenat special ca să-l ajute pe Petrică. Șoferului nu i-a păsat. A turbat și-a început să-l înjure. Apoi a lovit cu piciorul câinele, de-a scheunat Maya (un labrador măricel) și s-a rostogolit pe scări, apoi șoferul Daniel l-a împins violent pe Petrică jos din autobuz, a închis ușa și a plecat. Nimeni nu a reacționat! Nimeni.
Petrică a sunat la 112. A venit Poliția. Legea spune că șoferul trebuia oprit în trafic, amendat cu o sumă între 6.000 și 12.000 de lei și obligat să ia pasagerul nevăzător împreună cu câinele lui ghid. Dar, pentru că în România legea se face la tocmeală, șoferul a scăpat basma curată și și-a continuat de drum, iar firma, în cârdășie cu Poliția, i-a oferit lui Petrică posibilitatea să vină cu următorul microbuz, care pleca peste 4 ore. (Trebuie să mai spun aici că polițistul nu știa legea, Petrică i-a indicat-o.)
- Bine, domnule, dar eu ce fac acum, unde mă duc?, l-a întrebat Petrică pe polițist. - Și ce vrei, să te iau la mine acasă?, a venit răspunsul. Polițistul s-a urcat în mașina de serviciu și-a plecat.
”Laura, am rămas acolo în stradă, să mă uit la stele”, mi-a zis, iar mie mi-au dat lacrimile. Măcar dacă ar putea să vadă Petrică stelele... ”Știi cum e să fii singur într-un oraș străin pe care nici nu-l poți vedea?”
Petrică și Maya au așteptat, acolo în stradă, în benzinărie, în locul unde i-a părăsit și șoferul, și Poliția, timp de aproape patru ore, până când i-a luat următorul autobuz. ”Și dacă era noapte? Eu ce făceam până dimineața?”
”Mie mi-e frică mereu. Îți dai seama, dacă și Poliția Română a avut reacția asta, ce speranță mai am? Dacă pățesc ceva rău, eu ce fac? Eu al cui sunt?”
Mi-am înghițit lacrimile. Mi-e ciudă tare. Nu pot face multe, dar vă pot ruga să facem întâmplarea asta populară. N-am zis niciodată cuvintele astea, dar le zic acum: vă rog, Share masiv! (Marian Godina, iartă-mă că te tag-uiesc, dar ne-ai putea ajuta?) Să se știe, poveștile astea trebuie spuse! Să se știe firma, să ajungă măgăria asta până la urechile șoferului aș vrea. Dacă noi nu ne revoltăm, nimeni n-o va face. Un singur om dacă la o situație asemănătoare își va schimba atitudinea, și tot am făcut ceva bine.
”Eu al cui sunt?”
Al nostru ești, Petrica!”.
Laura Baban a adăugat: “Firma și-a închis pagina de Facebook în urma mesajelor și postărilor noastre”.
La scurt timp după nefericita întâmplare, Pro TV a transmis o ştire, legată de incident. “Petrică tocmai mi-a povestit că, în urma reportajului, șoferul l-a sunat și l-a amenințat: Lasă că te mai prind eu pe undeva, ne mai întâlnim noi, dacă ți-a trebuit să chemi televiziunea!”.
Pe 7 aprilie, ProTV a relatat declaraţia lui Petre Iordache: “Şoferul a început să urle, să facă scandal. Că el nu mă ia cu câinele, că la el în maşină nu urcă câini. Mi-a zis să mă dau jos din maşină că altfel mă ia la bătaie. În momentul ăla a lovit câinele cu piciorul, Maia a sărit jos de pe scările maşinii, am apelat la 112, el m-a împins din maşină şi m-a îmbrâncit”.
Petre spune că a încercat să-i arate şoferului actele care-i permit, conform legii, să ia câinele în orice mijloc de transport, dar acesta nu l-a băgat în seama. Revoltat, bărbatul a chemat poliţia.
Reprezentanţii firmei de transport spun că bărbatul nu a prezentat actele câinelui şi de aceea i-a fost refuzat accesul în maşină. Abia după 3 ore, a fost preluat de următoarea cursa. Iar după toată tevatură, şoferul vinovat l-a sunat să-i ceară să se împace. Bărbatul este însă hotărât să reclame situaţia la Consiliul pentru combaterea discriminării.