Şapte editori de la principalul „Jurnal“ al TVR au fost transferaţi fără motiv, fără consultarea şi în lipsa directorului de ştiri Rodica Culcer.
Mădălina Rădulescu, director interimar al nou-înfiinţatului Departament de Ştiri, a luat ieri prima decizie: şapte editori din echipa principalului „Jurnal“ TVR (de la ora 19.00) au fost transferaţi, fără motiv, la alte ediţii: ştirile de noapte, cele regionale sau cele de prânz. Printre cei mutaţi se află Radu Gafta, Liviu Popescu şi Nadina Dogioiu, editori veniţi în TVR după ce Rodica Culcer a intrat ca director de ştiri. Anunţ acceptat fără comentarii Măsura a fost anunţată ieri, în şedinţa de redacţie, fără explicaţii şi în prezenţa lui Radu Toma, membru din partea PRM în Consiliul de Administraţ ie al TVR. Mutările vin în contextul în care, după difuzarea filmului „Şpagă pentru Remeş“, Direcţia de ştiri a TVR a fost reorganizată prin înfiinţarea unui departament de ştiri în cadrul Direcţiei, care să reducă atribuţiile editoriale ale Rodicăi Culcer. Potrivit informaţiilor din interiorul TVR, Mădălina Rădulescu nu a explicat de ce a făcut aceste schimbări, invocând doar eficientizarea „Jurnalului“. Ea nu a consultat-o nici pe Rodica Culcer, directorul de ştiri, şi, conform organigramei, superiorul ierarhic. Cei prezenţi au acceptat, fără comentarii, noua situaţie, adoptată într-o zi în care directorul de ştiri nu a fost în TVR. Pe locul editorilor de la „Jurnal“ au fost aduşi Dorin Muntean (ca producă tor) şi soţii Codruţa şi Cristian Marinescu (ca editori). Editorii implicaţi în reaşezarea de ieri nu au comentat noua structură. Totuşi, surse din TVR care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că în spatele reorganizării este o decizie politică, dată fiind relaţia conflictuală a Rodicăi Culcer cu şeful televiziunii, Alexandru Sassu. Deşi angajaţii TVR vorbesc despre o epurare politică, conducerea instituţiei spune că nici măcar nu a ştiut despre mişcările Mădălinei Rădulescu.
„Modifică rile din schemă (...) nu au avut la bază o consultare a conducerii institu- ţiei“, se arată într-un comunicat. Mădălina Rădulescu a ajuns director interimar al Departamentului de ştiri al TVR după reorganizarea de săptămâna trecută, când în subordinea Direcţiei de ştiri conduse de Rodica Culcer a fost înfiinţată această nouă structură. Rădulescu lucrează în TVR din 2003 şi a coordonat Departamentul de corespondenţ i. Potrivit unor informaţii din TVR, ea este bună prietenă cu Mura Frânculescu, consilier al preşedintelui Alexandru Sassu.
Regimul şi ştiristul Moda schimbării directorului general şi a şefului de la ştiri odată cu puterea nu este nouă în TVR. Când Alianţa D.A. a început să scârţâie, fostul preşedinte Tudor Giurgiu a declarat public că Rodica Culcer ar trebui să demisioneze. Când alianţa PNL-PD s-a rupt, cel care a picat a fost Giurgiu, în locul lui venind Alexandru Sassu (fost secretar executiv al PSD), rezultat al înţelegerii între PSD şi PNL. În perioada guvernării PSD, când televiziunea era condusă de Valentin Nicolau, fost consilier în guvernul Năstase, şef la Ştiri era Lucian Sârb, într-o perioadă în care atitudinea proputere a TVR atingea apogeul. Guvernarea Convenţiei Democrate a adus-o la ştiri pe Alina Mungiu, agreată de puterea de atunci. Ea venea în locul lui Paul Şoloc, care a fost director şase ani, în timpul regimului Iliescu. DECIZIE LUATĂ LA VÅRF Legea tăcerii în TVR Departamentul de comunicare a răspuns solicitărilor EVZ printr-un comunicat cu dublu înţeles. Citând din regulamentul de organizare şi func- ţionare al televiziunii, comunicatul lasă impresia că angajaţii TVR implicaţi în situaţia de la Ştiri pot vorbi şi, de fapt, nu pot vorbi. Poziţia TVR a creat astfel confuzie. Cei contactaţi de EVZ s-au abţinut de la comentarii. Intuind răspunsurile celor nemulţ umiţi, comunicatul, semnat simplu „Biroul de presă“, spune: „Personalul angajat al SRTV nu poate să facă publice, indiferent de mijloacele de comunicare în masă, opiniile sale negative referitoare la nemulţumirile privind organizarea şi funcţionarea serviciului public de televiziune înainte de a se folosi de drepturile asigurate prin prezentul Regulament“. Documentul continuă într-o notă promiţătoare, punctând că „dreptul la opinie este garantat prin Constituţie, motiv pentru care conducerea TVR nu poate îngrădi, dacă declaraţiile sunt făcute în nume personal şi nu angajează funcţia pe care cei solicitaţi o deţin, respectiv dacă nu angajează instituţia“.
Menţiunea din paragraful următor schimbă din nou ideea generală: „Vă informăm că Biroul de Presă, respectiv conducerea SRTV, nu a abilitat pe niciunul din angajaţi să facă declaraţii publice în numele funcţiei sau al instituţiei“.
VERDICT LA COMISIA DE ETICĂ „Şpagă pentru Remeş“ era de interes public Comisia de Etică şi Arbitraj a TVR a decis, ieri, că difuzarea casetei care a dus la demisia fostului ministru al agriculturii, Decebal Traian Remeş, a fost justificată. Comisia a precizat că, deşi imaginile erau de interes public, „difuzarea lor ar fi trebuit însoţită obligatoriu de precizarea faptului că TVR nu poate garanta autenticitatea materialului ajuns în posesia sa, că nu îşi asumă felul în care a fost montat acesta şi că nu poate certifica corectitudinea subtitrajelor şi a celorlalte înscrisuri, întrucât toate acestea nu-i aparţin“. Totodată, comisia a apreciat ca fiind incorectă postarea titlului „flagrant“ în „Jurnalul“ din 10 octombrie din punctul de vedere al semnificaţiei juridice şi de natură să inducă telespectatorilor certitudinea săvârşirii unei infracţiuni. Totodată, comisia a stabilit că poziţia lui Alexandru Sassu referitoare la difuzarea episodului doi din filmul „Şpagă pentru Remeş“ nu a fost cenzură, ci o „comunicare ierarhică“.
În legătură cu ieşirea pe post a Rodicăi Culcer la „Jurnal“, în care justifica nedifuzarea episodului doi, comisia a stabilit că directorul de ştiri a încălcat „Statutul ziaristului din TVR“, prin „accesul la antenă pentru soluţionarea unor probleme personale“. Membrii comisiei care au participat la şedinţă au fost: Cristina Andrei, Ioana Dumitrescu, Sorin Hobana, Claudiu Lucaci, Horia Gruşcă, Mihai Rădulescu şi Tudor Călin Zarojanu.