PNŢCD va avea pe listele sale electorale şi reprezentanţi ai agricultorilor, în urma semnării unui protocol de colaborare cu Alianţa agricultorilor din Romania - ROPAC, formată din organizaţii ale fermierilor şi crescătorilor de animale.
Astfel, prin protocol, PNŢCD va include pe listele sale electorale reprezentanţi ai ROPAC la alegerile europarlamentare din 25 mai, dar și la alegerile locale şi alegerile parlamentare din 2016. ROPAC va sprijini PNŢCD în campaniile respective, iar locurile pe liste vor fi negociate în mod separat, prin anexe. Durata protocolului a fost stabilită pentru perioada 2014 - 2020.
Preşedintele PNŢCD Aurelian Pavelescu a declarat că un obiectiv concret este acela ca un număr cât mai mare de reprezentanţi ai agricultorilor să acceadă în Parlamentul României, PNŢCD fiind partidul legitim să reprezinte interesele ţărănimii şi fermierilor. "Este o iniţiativă fără precedent în România. Populaţia doreşte o alternativă, noi trebuie să devenim această alternativă. (...) Fac apel la fermieri, agricultori, membrii federaţiilor dvs ca PNŢCD să fie partidul în care să vă exprimaţi liber (...) Sunt soluţii, aveţi personalităţi şi specialişti în domeniul agriculturii care însă nu sunt ascultaţi de autorităţi, de Ministerul Agriculturii. Se ştie ce trebuie modificat, dar nu se doreşte acest lucru", a spus preşedintele Aurelian Pavelescu, conform Agerpres.
El a cerut public ţăranilor să nu îşi vândă pământurile ca să nu devină "iobagi" pe propriile proprietăţi. În opinia ţărăniştilor, România se confruntă cu o gravă criză economică şi socială, cauza principală fiind "iresponsabilitatea clasei politice şi modul de guvernare din ultimii 25 de ani". Agricultura, "ignorată sistematic"
"Politicienii, în marea lor majoritate, au pus înaintea interesului general interesele de partid şi cele ale unor grupuri de influenţă. Printre domeniile economice care au fost ignorate sau chiar distruse în mod sistematic se află agricultura, lumea rurală. (...) După 1989 a avut loc un al doilea val de distrugere, lumea rurală şi agricultura fiind pur si simplu abandonate şi aruncate în cea mai mare criza din istorie(...) Astfel, sute de mii de familii au fost dezmembrate şi dezrădăcinate, comerţul a fost confiscat de grupuri de interese şi invadat de produse alimentare din străinătate, fiind distrusă producţia agricolă autohtonă şi fiind blocat orice proces de industrializare şi modernizare a agriculturii", se arată în protocol.
PNŢCD consideră că parteneriatul politico-civic în domeniul agriculturii este un proiect deschis şi altor partide, precum şi altor structuri de reprezentare a agricultorilor, care vor să adere la acest parteneriat.