PNM acuză guvernarea de obstrucție. De ce partidul riscă să dispară

Sursa foto: Facebook

Republica Moldova. Comisia Electorală Centrală (CEC) a închis accesul trezorierului Partidului Național Moldovenesc (PNM) la sistemul de raportare financiară a formațiunilor politice. „Această măsură constituie obstrucționare directă a activităților PNM, dar și încălcarea dreptului fundamental al cetățenilor noștri din străinătate de a se implica în viața politică din Republica Moldova.

Trezorierul nostru activează din străinătate și face toată munca pro bono. În Republica Moldova, toți contabilii cer mii de euro lunar. Eu nu am de unde plăti asemenea bani cuiva, doar pentru că guvernarea PAS ia decizii antidemocratice”, a declarat Dragoș Galbur, președintele PNM.

Dragoș Galbur, președintele PNM / Sursa foto: Facebook

Pericol de amenzi, până la excluderea din campaniile electorale a unui partid concurent

PNM este o formațiune politică a tinerilor basarabeni, înregistrată, la Chișinău, în 2023. Dragoș Galbur, președintele PNM, a revenit în Republica Moldova, după studii și activitatea din străinătate, dornic să contribuie la schimbarea clasei politice de peste Prut. O bună parte a liderilor și membrilor respectivei formațiuni politice lucrează sau învață la prestigioase universități din afară. Ei sprijină activitatea partidului și se implică în viața politică din Republica Moldova.

„PNM este singurul partid care, prin structura și activitatea sa, implică diaspora în mod real în procesele politice de la Chișinău. Un exemplu concret este trezorierul nostru, un cetățean moldovean, stabilit de 21 de ani, în Irlanda, care contribuie activ la bunul mers al partidului. Fără să fim anunțați, i-a fost închis accesul la sistemul CEC, destinat partidelor politice, pentru a depune rapoartele financiare.

Astfel, decizia CEC ne periclitează activitatea. Legea ne obligă lunar, până în data de 10, să depunem rapoartele financiare, la CEC. În caz contrar, putem fi sancționați cu amenzi, până la excluderea din campaniile electorale”, a declarat  Dragoș Galbur.

Tineri basarabeni vor schimbarea clasei politice în RM / Sursa foto: Facebook

PNM condamnă acțiunile recente ale guvernării PAS și ale CEC

În momentul înregistrării oficiale a PNM, membrii conducerii, inclusiv cei din străinătate, au achiziționat semnături electronice, precum au fost îndemnați chiar de actuala guvernare. Și acum tot ea le-a închis posibilitatea de a raporta, susțin liderii formațiunii. Această măsură a fost promovată ca instrument care să faciliteze accesul la serviciile publice și sociale din Republica Moldova pentru toți cetățenii, inclusiv cei aflați peste hotare.

„PNM respectă normele legale și prezintă rapoartele financiare lunare și semestriale la CEC, utilizând semnătura electronică, pentru a semna documentele necesare. Însă, la începutul lunii septembrie, într-o acțiune netransparentă și neanunțată, CEC, la ordinul PAS, a restricționat accesul cetățenilor moldoveni din diasporă la serviciile sale, în special, la sistemul de raportare financiară”.

Dreptul diasporei Republicii Moldova de a participa la viața politică a statului?

„Această măsură reprezintă o obstrucționare directă a activităților PNM, dar și o încălcare a drepturilor fundamentale ale cetățenilor  moldoveni din străinătate de a se implica în viața politică a statului. Deși am sesizat oficial CEC cu privire la această problemă, decizia a rămas fără reacție. Aceasta nu doar că periclitează activitatea partidului, dar și amenință cu sancțiuni pentru nerespectarea termenelor de raportare. Chiar dacă accesul la sistemul de raportare este în mod deliberat restricționat”, consideră Dragoș Galbur.

PNM condamnă acțiunile recente ale guvernării PAS și ale CEC și solicită guvernării să renunțe imediat la aceste practici antidemocratice și să asigure dreptul tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de locul în care se află, la participare activă la viața politică a statului, așa cum au fost asigurați inițial.