Liberalii nu doresc irosirea fondurilor publice în cheltuieli nesustenabile, ci direcționarea lor către investiţiile care pot aduce plus valoare economiei româneşti, potrivit unor voci din coaliție. În ciuda acuzațiilor aduse de opoziție, care învinuiește actualii guvernanți de îndatorarea statului și vânzarea resurselor țării, liberalii susțin că doresc să restabilească încrederea în economie.
Acum un an, guvernanții doreau cu orice preț alegeri anticipate, promiteau spitale, ventilatoare, fabrici de măşti şi dezinfectanţi. Paul Stancu, membru al Comisiei pentru politică economică, acuză că, acum un an, liderii politici făgăduiau miliarde de euro pentru dezvoltare. “(Fluturau - n.r.) sumele de parcă venise Iohannis cu banii în buzunar”, spune Paul Stancu.
“(Conducătorii statului afirmă - n.r.) cu fiecare ocazie că noi, cei de la PSD, suntem de vină şi cetăţenii acestei ţări sunt de vină pentru ce se întâmplă. Impun austeritate, dar ei angajează zeci de nepricepuţi în fiecare judeţ, în funcţii de conducere, cu salarii invers proporţionale cu competenţele lor, puşi pe jaf şi epurare, de la femeia de serviciu la şef. (...) Aproape toate instituţiile statului, de la TVR la CNAS, de la radioul public până la ultima societate comercială, sunt transformate şi conduse după chipul şi asemănarea găştii lor de profitori. (...) Acești domni care au pierdut alegerile, dar guvernează că aşa a vrut Iohannis, sunt direct răspunzători de distrugerea acestei ţări, de stagnarea tuturor sectoarelor economiei, de colapsul agriculturii, de povara imensă a împrumuturilor pe care vor trebui să le plătească generaţiile ce vin, de dezastrul PNRR, de politizarea şi înţesarea excesivă a tuturor instituţiilor cu incompetenţi fără studii şi pregătire!”, susține parlamentarul.
Agențiile de rating semnalizează creșterea datoriei publice a României
Paul Stancu subliniază că guvernanții vând și împrumut după cum li se comandă. Este cazul Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CEC, Exim-Bank, Tarom, Moldomin, resursele acestei ţări, care au devenit ținte de sacrificiu. Totodată, parlamentarul evidențiază că statele Europei se zbat pentru relansarea economiei și atragerea cât mai multor fonduri europene în timp ce România se înfundă.
“Moody’s critică România din cauza creşterii necontrolate a datoriei publice, alimentată de deciziile aberante ale premierului Cîţu. Atât Fitch (Ratings - n.r.), cât şi Moody’s îşi justifică retrogradarea României, de la stabil la negativ, prin faptul că economia nu a fost susţinută corespunzător în această pandemie, iar incertitudinile privind evoluţia pandemiei nu pot oferi o perspectivă stabilă pentru ţara noastră.
(Alții - n.r.) se zbat să-şi relanseze economiile şi să atragă cât mai mulţi bani din fondurile europene, (ai noștri - n.r.) se plimbă cu fiţuici prost făcute, incomplete, care nu respectă cerinţele de bază ale Uniunii, doar de dragul de a arăta, celor puţini care mai cască gura la ei pe reţelele de socializare, că sunt implicaţi”, declară deputatul PSD.
Economistul Claudiu Vuță a susținut, conform Ziarul Financiar, că agențiile de rating Fitch Ratings și Moody’s vor urma exemplul S&P, care a modificat perspectiva de rating pentru datoria suverană a României de la „negativ” la “stabil”.
PNL vrea să restabilească încrederea în economia României
În contextul crizei sanitare şi economice pe care o traversăm în această perioadă, PNL a guvernat eficient şi responsabil, fapt reliefat prin efectele pozitive pe care le-au avut măsurile adoptate asupra economiei româneşti, este de părere Alexandru Popa, membru în Comisia pentru agricultură.
Liberalul spune că agenţia Standard&Poor's a modificat pozitiv perspectiva economiei României de la calificativul "negativ" la "stabil", ceea ce ne arată că la nivelul coaliției se iau măsurile potrivite, în ciuda criticilor formulate de parlamentarii din opoziţie.
“Din păcate, demagogia şi populismul de care dau dovadă unii politicieni nu fac decât să şubrezească încrederea românilor în autorităţi şi în instituţiile statului şi să îngreuneze traversarea crizei în care ne aflăm. Consider, aşadar, că în aceste momente avem nevoie, mai mult ca oricând, să fim responsabili şi solidari pentru a ne îndeplini obiectivul comun, acela de a repune economia României pe o traiectorie ascendentă, cu efecte directe asupra bunăstării şi nivelului de trai al românilor.
Știu că unele măsuri luate cu scopul de a salva vieţi nu s-au bucurat de popularitate în rândul cetăţenilor, un rol important avându-l aici declaraţiile iresponsabile ale unor lideri politici, dar nu trebuie să ne dăm bătuţi în faţa unor eventuale costuri electorale, pentru că trebuie să ne preocupe în primul rând soarta românilor şi viitorul acestei ţări”, afirmă deputatul Alexandru Popa.
România trebuie să revină la normalitate, iar angajamentul liberalilor este de a face tot ceea ce le stă în putinţă pentru a împlini acest deziderat. “Promisiunea PNL este că nu vom irosi fondurile publice în cheltuieli nesustenabile, aşa cum făceau guvernele PSD, ci le vom direcţiona către acele investiţii care pot aduce plus valoare economiei româneşti. Sunt convins că programul de investiţii şi relansare economică ”Reclădim România”, lansat de PNL anul trecut, va asigura premisele implementării acestei viziuni sănătoase de guvernare în interesul cetăţenilor! Bătălia cu pandemia şi criza economică este în plină desfăşurare, iar noi trebuie să avem încredere că vom ieşi învingători!”, conchide liberalul Alexandru Popa.