PNL, USR şi PMP încearcă să răstoarne Guvernul | Proteste anti-Guvern

PNL şi USR au depus ieri în Parlament moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Grindeanu – Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România”. Moţiunea va fi citită lunea viitoare în plenul reunit.

 Deşi va beneficia de susţinerea PMP şi a unor parlamentari UDMR, Opoziţia are şanse minore să dărâme Guvernul, având în vedere solida majoritate PSD-ALDE. De asemenea, eventuala retragere a PNL şi USR din Parlament nu poate conduce la alegeri anticipate.

Ce presupune o moţiune de cenzură

Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului, prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Dacă moţiunea este respinsă, parlamentarii care o semnează nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

Cum se ajunge la anticipate

Alegerile anticipate pot fi organizate dacă două propuneri de Guvern sunt respinse succesiv de către Parlament, în termen de 60 de zile una de cealaltă, moment în care preşedintele României poate solicita celor două Camere dizolvarea Parlamentului. Pentru a se ajunge într-un astfel de context, e nevoie de un consens parlamentar, or, în cazul de faţă, este cât se poate de evident că acest consens nu există, majoritatea parlamentară fiind PSD-ALDE.

Unde a dispărut Dragnea?

Liderul PSD Liviu Dragnea nu a avut ieri nici o reacție și a lipsit de la lucrările Camerei Deputaților, al cărei președinte este. Nici premierul Sorin Grindeanu nu a făcut vreo declarație. În schimb, am aflat că acesta s-a văzut cu ambsadorul Hans Klemm. Astăzi, social democrații vor avea însă o ședință la partid, unde vor lua în calcul un miting de susținere a Guvernului și unde sunt așteptați și Dragnea și Grindeanu.

Tăriceanu vrea dezbatere

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut ieri că CSM şi Parchetul General au devenit „tot mai politice”, în urma criticilor instituţiilor la adresa proiectelor privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. El a cerut aprobarea conducerii Senatului pentru a organiza o dezbatere la care îi va invita pe preşedintele CSM, procurorul general al României şi membri ai asociaţiilor profesionale.

Iordache: legile se fac în Parlament, procurorii le aplică

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, ieri, că punctul de vedere negativ al CSM în privinţa OUG privind modificarea Codurilor penale este consultativ, subliniind că legile se fac în Parlament şi se aplică de către judecători şi procurori. Cu privire la OUG, el a explicat că este nevoie de o lege clară. Ministrul le-a cerut aseară protestatarilor din fața Guvernului și din restul tării să citească bine Ordonanța.

Avertisment de la DIICOT

Colegiul de conducere al DIICOT susţine că ordonanţa adoptată de Guvern de modificare a Codurilor penale a indus riscul unor condiţii favorizante pentru fenomenele infracţionale, procurorii exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu tehnica legislativă „precară” utilizată în cuprinsul OUG referitoare la denunţ, necoroborată cu celelalte prevederi legale în această materie care se regăsesc atât în Codul penal, cât şi în legi speciale.