După ce s-au contrat şi s-au acuzat reciproc, de-a lungul ultimelor luni – atât în contextul desemnării de către preşedintele Iohannis a premierului Viorica Dăncilă, cât şi cu prilejul contestaţiilor trimise la CCR, în speţa modificării Legilor Justiţiei –, PNL şi USR caută, mai nou, modalităţi de apropiere, în vederea constituirii unui front comun anti-PSD
Evenimentul zilei” a aflat că, la finalul săptămânii trecute, cele două formaţiuni au iniţiat o întrevedere de tatonare, în cabinetul din Ferentari al deputatului PNL Ovidiu Raeţchi.
Dispararea opoziţiei
Din partea USR, la discuţii au participat Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii şi lider al grupului senatorial, deputatul Ionuţ Moşteanu şi Liviu Mălureanu, consilier local la Sectorul 3. Liberalii au fost reprezentaţi de Raeţchi şi de Ciprian Ciucu, consilier general. Potrivit surselor EVZ, Vlad Alexandrescu a militat, în spatele uşilor închise, pentru necesitatea identificării unui „drum comun” în ceea ce priveşte acţiunile opoziţiei, care, în ultimele luni, a devenit din ce în ce mai disparată. Deşi nu s-au statuat nişte soluţii comune propriuzise, liberalii şi useriştii au hotărât să repete întrevederea, în viitorul apropiat.
Ovidiu Raețchi. FOTO: EVZ
O veche obsesie
Unificarea dreptei a reprezentat subiectul principal al întâlnirii din Ferentari. De altfel, stoparea fărâmiţării spectrului de dreapta a desemnat, încă de la începutul anilor 90, unul dintre principalele deziderate ale diverşilor grei politici (revendicaţi „de dreapta”), însă toate acţiunile care au vizat atingerea acestui scop au eşuat în mod lamentabil. În realitate, o astfel de finalitate ţintea şi Traian Băsescu, în contextul Alianţei D.A., dar proiectul nu a avut niciun viitor.
Răni neînchise
Întâlnirea din Ferentari a reprezentat, totuşi, prima încercare de apropierea PNL-USR din ultimile luni, în condiţiile în care relaţiile dintre cele două partide nu sunt nici pe departe excelente. Vă reamintim că, după ce preşedintele Klaus Iohannis a desemnat-o pe Viorica Dăncilă în funcţia de premier, USR a ameninţat că va nominaliza un candidat propriu la prezidenţialele din 2019, ceea ce i-a scandalizat la culme pe liberali.
Ciondăneala a atins noi culmi în momentul în care PNL şi USR au contestat la CCR, prin intermediul unor acţiuni separate, modificarea legilor justiţiei, dar doar contestaţia liberalilor a fost, parţial, încununată de succes.