Partidul Național Liberal a devenit parte a Uniunii Democratice Internaționale (International Democracy Union - IDU), cea mai extinsă alianță de partide de centru-dreapta la nivel global.
Uniunea Democrată Internațională, din care face parte de acum și PNL, numără peste 80 de membri din 60 de țări. Decizia a fost luată, în unanimitate, la Reuniunea Executivă a Uniunii de la Washington.
PNL, în Uniunea Democrată Internațională
„Partidul Naţional Liberal este cel mai vechi partid de centru-dreapta din Europa şi împărtăşim aceleaşi valori de centru-dreapta cu membrii IDU, precum libertatea politică şi individuală, egalitatea de şanse, sprijinirea mediului privat şi respectarea statului de drept.
Vom lucra cu celelalte partide membre pentru a promova aceste valori în România şi în regiune. În contextul geopolitic actual, noi, partidele de centru-dreapta, trebuie să fim cât mai unite în apărarea liberalismului şi valorilor noastre democratice peste tot în lume”, a declarat preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.
La rândul său, deputatul european Siegfried Mureșan a afirmat că aderarea la Uniunea Democrată Internațională confirmă faptul că PNL este singurul partid de centru-dreapta din România recunoscut pe plan internațional.
Această afiliere va contribui la sporirea influenței la nivel internațional și va deschide noi oportunități de colaborare cu alte partide de centru-dreapta din Europa și din afara ei.
Ce alte partide fac parte din IDU
IDU include, pe lângă PNL, cele mai importante partide de centru-dreapta din Uniunea Europeană, precum Uniunea Creștin-Democrată din Germania, Partidul Popular din Spania, și, de asemenea, Partidul Popular European, cea mai extinsă alianță de partide de centru-dreapta din Europa.
Partidul Republican din Statele Unite ale Americii, Partidul Conservator din Regatul Unit al Marii Britanii, Partidul Conservator din Canada, și Partidul Liberal din Australia se numără și ele printre membrii Uniunii Democratice Internaționale.
PNL s-a alăturat alianței fondate de Margaret Thatcher
IDU a fost constituită în 1983, avându-i printre membrii fondatori pe Margaret Thatcher. Aceasta a fost prim-ministrul Marii Britanii între 1979 și 1990.
Membru fondator a fost și George Bush Sr, președinte al Statelor Unite ale Americii între 1989 și 1993, și Jacques Chirac, președinte al Franței între 1995 și 2007.
De asemenea, printre membrii fondatori se numără și Helmut Kohl, cancelar al Germaniei între 1982 și 1998, potrivit unui comunicat.