Deși folosesc frecvent un discurs anti-corupție, liberalii sunt indulgenți atunci când proprii colegi trebuie să dea socoteală în fața legii.
Nu de puține ori, liberalii au susținut că au toleranță zero față de corupție. Mai mult, Biroul Politic a decis modificarea statutului partidului pentru includerea unor criterii de integritate, însă atunci când membrii PNL ajung în fața DNA, ei devin indulgenți. Acest lucru a devenit evident în cazul deputatului PNL Theodor Nicolescu, pentru care DNA a cerut, ieri, reținerea și arestarea preventivă și pentru care deputații trebuie să-și dea acordul. Acesta și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, iar copreședintele formațiunii Alina Gorghiu a afirmat că va avea o discuție pentru suspendarea sa din partid, fără să se ia în calcul posibilitatea excluderii lui Nicolescu din partid.
Excluderea din partid are loc doar în momentul unei condamnări definitive, au sta bilit liberalii. „Am discutat despre modificări în cazul începerii urmăririi penale împotriva unui coleg, dacă se dispune măsura preventivă a arestului la domiciliu sau, în condiții de detenție, va fi suspendarea din funcție. În acest moment, opțiunea demisiei din calitatea de parlamentar nu ne aparține nouă, ci deputatului”, a spus Gorghiu.
Hubert și Gireadă, condamnați definitiv, rămân în PNL
Alţi doi parlamentari PNL, condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie la închisoare cu suspendare, ar trebui excluși din partid, potrivit noilor prevederi din statut: Thuma Hubert și Verginel Gireadă. Momentan însă, deși Tudor Chiuariu a fost exclus din PNL tot pentru o condamnare cu suspendare, liberalii nu deschid subiectul în cazul celor doi menționați mai sus.
Ei susțin că noile modificări la Statut vor intra în vigoare abia peste câteva săptămâni, după ce vor fi votate în Consiliul Naţional al PNL şi aprobate de instanţă.
Noi reguli de integritate și la PSD
PSD se pregăteşte să schimbe în statut o serie de criterii de integritate care îi privesc pe membrii partidului care au probleme cu legea. Amendamentul este propus de Victor Ponta şi urmează să fie prezentat, dezbătut şi votat în cadrul Consiliului Naţional de astăzi. Potrivit noilor prevederi, membrii PSD care sunt inculpaţi pentru fapte de corupţie nu vor mai putea ocupa funcţii de conducere ale celor două Camere sau numiți miniștri. Social-democrații trimiși în judecată pentru fapte de corupție ar putea fi suspendați din toate funcțiile politice, iar cei care au fost condamnați în primă instanță vor fi suspendați din partid. Aceleaşi măsuri vor fi luate şi în cazul celor arestaţi preventiv sau condamnaţi definitiv.