Evenimentul Zilei > Politica > PNL stă pe un butoi de pulbere. Liberalii nemulțumiți vor să-l linșeze pe Cîțu
PNL stă pe un butoi de pulbere. Liberalii nemulțumiți vor să-l linșeze pe Cîțu

PNL stă pe un butoi de pulbere. Liberalii nemulțumiți vor să-l linșeze pe Cîțu

În vreme ce Florin Cîțu se află la consultările de la Palatul Cotroceni, alături de PSD, pentru formarea viitorului Guvern, PNL este pe cale să explodeze.

Liderii PNL sunt nemulțumiți de rezultatul negocierilor pe care echipa condusă de Florin Cîțu le-a purtat cu PSD și UDMR, pentru formarea viitorului guvern. După Raluca Turcan, încă un lider important al liberalilor îi cere demisia lui Florin Cîțu din funcția de președinte PNL.

Europarlamentarul Dan Motreanu, președintele organizației PNL Giurgiu, ia poziție împotriva lui Florin Cîțu. În opinia sa, votul cerut de Cîţu, în şedinţa Biroului Politic Naţional, pentru un guvern în alianţă cu PSD este „total nereprezentativ, imoral şi neprincipial”. În acest context, Dan Motreanu spune că se impune un gest de onoare. Spre deosebire de Raluca Turcan care și-a expus punctul de vedere printr-un mesaj transmis colegilor din conducerea PNL, liderul PNL Giurgiu a ales Facebook-ul.

Florin Cîțu acuzat că și-a trădat colegii

Dan Motreanu și-a prezentat poziția într-o postare în care îl acuză pe Florin Cîțu că și-a încălcat promisiunile făcute la congresul partidului.

„Votul cerut astăzi de Florin Cîţu în Biroul Politic Naţional pentru un guvern în alianţă cu PSD este total nereprezentativ, în special din perspectiva eticii politice, dacă se mai ţine cont de asta în România. Niciunde în lumea aceasta nu îţi poţi încălca atât de repede şi într-un mod atât de profund tot ceea ce ai susţinut şi promis pentru a te alege preşedinte de partid. Nu este permis!

Nu poţi câştiga Congresul cu un program şi un mesaj puternic împotriva PSD, nu îţi poţi construi cariera politica doar pe acest discurs, expus într-un mod aproape «isteric» în timpul Congresului şi apoi, după nici două luni de zile, să propui tot tu să se facă guvern cu PSD şi să duci negocieri nu doar pentru guvern de criză cu măsuri imediate, de criză, ci să ai negocieri pe teme care ne despart ideologic, precum fiscalitatea, justiţia sau viziuni constituţionale”, a scris Dan Motreanu pe Facebook.

Dan Motreanu cere demisia lui Florin Cîțu

Potrivit spuselor sale, Florin Cîțu nu mai are nici o autoritate în partid și nici un ascendent asupra liberalilor care l-au votat l-a congres. De aceea, a subliniat Dan Motreanu, se impune un gest de onoare, demisia.

Este absolut imoral şi neprincipial, şi chiar dacă pentru moment pare singura soluţie pentru un guvern stabil, ca «lider» politic al PNL nu mai ai nicio autoritate morală, niciun ascendent asupra liberalilor care au votat la Congres, pentru că probabil mulţi te-au votat chiar pentru că te-ai prezentat anti-PSD în faţa lor şi, din acest motiv, se impune un gest de onoare!”, a scris Dan Motreanu, luni, pe Facebook.

PNL dinamitat din interior

Solicitarea europarlamentarului Dan Motreanu vine concomitent cu cea a Ralucăi Turcan, care a formulat acuzații similare la adresa lui Florin Cîțu. Raluca Turcan i-a acuzat pe Florin Cîțu și pe colegii săi din echipa de negociere că au negociat „în genunchi” cu PSD.

„V-aţi milogit la Ciolacu să prindeţi un colţ de pâine. Vă cer să ieşiţi voi acum public, să spuneţi că aţi negociat mai bine ca Orban! În aceste negocieri, preşedintele partidului a negociat doar pentru el. Atât. Nimic altceva!!! Motivele? O să le aflăm, cu siguranţă! Dar cu un preţ prea mare plătit de partid. Nu a existat niciun criteriu obiectiv pentru formarea propunerilor de miniştri. Niciunul. Aţi ignorat până şi cel mai important criteriu, cel referitor la rezultatele în alegeri (pe care PSD-ul, spre deosebire de voi, nu l-a ignorat).

Şi-atunci, vă miraţi că PNL se confruntă cu un asemenea val de critici, câta vreme voi acţionaţi în afara unei legitimităţi politice fireşti? Închei spunând, momentul acesta este o ruşine pentru PNL şi cred că Preşedintele PNL ar trebui să-şi depună demisia, împreună cu echipa de negociere!”, a transmis Raluca Turcan în mesajul său.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.