PNL şi PSD nu se înţeleg pe data alegerilor locale

Liberalii vor să organizeze alegerile pe 25 mai. Social-democraţii spun că mai devreme de 8 iunie este ilegal. Un ministru PNL îi contrazice.

PSD şi PNL îşi dispută data desfăşurării algerilor locale. Liberalii au decis că cea mai potrivită zi este 25 mai. Social-democraţii nu sunt de acord cu această dată şi susţin că nu este legală organizarea alegerilor mai devreme de 8 iunie.

„Conform legii, mandatul aleşilor locali este de patru ani. Evaluarea noastră juridică este că organizarea alegerilor locale mai devreme de 8-15 iunie nu se poate face decât prin modificarea unei legi organice“, a declarat Mircea Geoană. Preşedintele PSD spune că guvernul poate să organizeze mai devreme alegerile doar dacă în parlament se decide modificarea legii alegerilor locale.

„De ce să se organizeze pe 25 mai? Care ar fi motivele? Nu în- ţeleg motivul ăsta cu campionatul de fotbal“, s-a arătat contrariat şi vicepreş edintele PSD, Dan Nica. Opţiunea social-democraţilor este ca alegerile să se organizeze la sfârşitul lunii iunie.

Liberalii îl contrazic pe Geoană Liberalii nu sunt însă dispuşi să renunţe la data de 25 mai. Ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Mihai Voicu, l-a contrazis pe Mircea Geoană. El a precizat că pentru fixarea datei alegerilor locale pentru intervalul 25 mai- 8 iunie nu este nevoie de adoptarea unei legi organice.

„Data de expirare a mandatului primarilor, viceprimarilor, consilierilor locali şi judeţeni nu este o dată fixă, pentru că unii au câştigat în primul tur şi şi-au început mandatul mai devreme, şi pentru că sunt consilii judeţene care s-au constituit mai devreme şi consilii judeţene care s-au constituit mai târziu. Din ceea ce a calculat Ministerul Internelor şi Administraţiei, atât 25 mai, cât şi 1 iunie şi 8 iunie sunt date care nu împiedică în niciun fel alegerile locale“, a susţinut Voicu.

Potrivit unor surse liberale, premierul Călin Popescu-Tăriceanu va anunţa data alegerilor abia miercuri, după consultările cu partidele. Pentru a impune această dată, liberalii ar putea beneficia de sprijinul PDL. Democratliberalii au anunţat încă de săptămâna trecută că nu au nimic împotriva organizării alegerilor pe 25 mai. Ultimul cuvânt îl va avea guvernul, care este singurul care decide data alegerilor, chiar şi în lipsa unui consens al partidelor.

Liberalii vor lege separată pentru preşedinţii consiliilor judeţene Până la alegerile locale, parlamentul trebuie să lămurească modalitatea de alegere a preşedinţilor consiliilor judeţene. PSD a cerut ca şi aceştia să fie aleşi în sistem uninominal. Astăzi, Camera Deputaţilor va discuta legea votului uninominal şi este posibil să se ajungă şi la votul final.

Liberalii sunt de acord cu o asemenea prevedere, dar susţin că este posibilă contestarea sa la Curtea Constituţională, probabil de către PRM. Din acest motiv, Mihai Voicu a anunţat, ieri, că parlamentarii liberali nu vor sprijini astăzi amendamentul PSD, dar vor vota introducerea votului uninominal la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, într-o lege separată.

„Noi nu vrem să riscăm întoarcerea în parlament a Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului prin votul uninominal, care este cel mai important proiect politic, pentru o problemă de neconstituţionalitate cu preşedinţii de consilii judeţene“, a susţinut Mihai Voicu, şeful Comisiei electorale.