Premierul a venit la spartul târgului, a urcat pe o altă scenă decât liberalii, aflată în mijlocul mulțimii, a vorbit cinci minute și a plecat lăsând-o cam mofluză pe Alina Gorghiu
Mitingul PNL, deşi anunţat la ora 15.00 a început, practic cu mai bine de o oră mai târziu.
La început au fost maxim 1.500 de oameni, dar după estimările jandarmilor din zonă, la final, se strânseseră peste 5.000 de susţinători din mai toate judeţele din ţară, dar cu precădere din Muntenia, Bucureşti şi sudul Moldovei, dar şi de dincolo de Carpaţi cum ar fi Maramureşul, Alba sau Bihor. Abia coborâţi din autocare mulţi dintre simpatizanţii liberali păreau mai degrabă interesaţi unde îşi pot face nevoile şi, întrucât existau doar trei toalete publice, şi alea în spatele scenei, au luat cu asalt localurile din jur spre disperarea chelnerilor.
FOTO: Alina Gorghiu a imortalizat ea însăși momentele importante ale mitingului
Apoi, cuminţi s-au lăsat poziţionaţi în “perimetrul” îngrădit de către organizatorii bucureşteni. Distractiv, exact în drepta scenei trona un imens panou publicitar pe care scria “Valea mută”, o producţie nouă a HBO. Aproximativ 90% dintre participanţi au fost bărbaţi, majoritatea cu vârste de peste 45- 50 de ani, semn că electoratul liberal nu mai e nici el aşa de tânăr.
Greii liberalilor n-au venit la miting
La ora 16.10 scena s-a umplut cu cei circa 100 de candidaţi noi de pe listele PNL, dar şi câţiva liberali consacraţi. Dacă liberali cu greutate precum Ludovic Orban, Varujan Vosganian, Eugen Nicolăescu, Teodor Atanasiu, Tudor Chiuariu, Vasile Blaga sau Adriean Videanu au lipsit, la loc de frunte s-au înfipt Cristian Buşoi şi Raluca Turcan. Theodor Stolojan a preferat să stea în mijlocul oamenilor. Sosit printre ultimii, primul de pe lista PNL Bucureşti la Senat, neurochirurgul Leon Dănăilă a fost imediat plasat central, în stânga Alinei Gorghiu. Exact atunci, din boxe s-a auzit refrenul celebrului cântec al Mariei Tănase “Cine iubeşte şi lasă, Dumnezeu să-i dea pedeapsă!”. Prezentatorul show-ului liberal, actorul Marius Florea Vizante a invitat asistenţa să cânte “Deşteaptă-te române!”, iar pe cele patru monitoare gigantice au apărut versurile primei strofe, pentru cazul în care cineva uita imnul.
FOTO; Dacian Cioloș a spus că își dorește în viitorul Parlament oameni care să muncească pentru oameni
S-a pus accent pe vârstnici şi tineret
Apoi, liberalii şi-au început speech-urile electorale prin vocea primarilor de Oradea, Arad şi Reşiţa, greii liberalilor din teritoriu: Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă şi Ioan Popa. Cu toţii l-au lăudat pe Dacian Cioloş. A urmat discursul, axat pe competenţă şi profesionalism, al bătrânului doctor Leon Dănăilă care, la cei 83 de ani ai săi, a rezistat cu stoicism timp de trei ore în picioare. În continuare, liberalii i-au scos la înaintare şi pe venerabilii Mircea Ionescu Quintus şi Neagu Djuvara, dar prin intermediul unor mesaje video înregistrate. În contrabalans doi tineri repatriaţi prezenţi pe liste, au fost invitați să vorbească.
Premierul nu a urcat pe aceaşi scenă cu candidaţii liberali
Dacian Cioloş, al cărui nume a fost rostit de sute de ori de la înălţimea scenei, a sosit la miting cu întârziere, dar nu a urcat pe scenă imediat, menţinând suspansul. Dealtfel el nu s-a dus lângă candidaţii liberali ci a preferat să le vorbească oamenilor de pe o mică scenă situată la circa 50 de metri de tribuna acestora.
Şi, dacă candidaţii liberali erau cu toţii la patru ace, premierul a ales să vină îmbrăcat în blugi şi o canadiană albastră şi pantofi sport în picioare. Părea vizibil emoţionat şi a vorbit preţ de maxim cinci minute timp în care, cumva, s-a delimitat de PNL, nerostind numele partidului deloc. „Sunt aici, în primul rând, că aţi ales să susţineţi Platforma România 100!”, „Cred că România viitoare nu se mai poate construi cu lideri mesianici”, „Trebuie să ne schimbăm pe noi ca să ne putem schimba leadershipul” şi “Lipsa implicării naşte monştri”.
La finalul discursului, cu toate că Alina Gorghiu a urcat alături de el şi l-a apucat de mână s-a smucit scurt, a coborât şi s-a pierdut în mulţime în timp ce lidera PNL încerca să salveze aparent situația. Apoi, mitingul s-a spart.
UDMR și-a lansat candidații la Cluj
Tot ieri, la Cluj, UDMR a organizat un eveniment pentru lansarea candidaţilor la alegerile parlamentare din 11 decembrie, la care au fost prezenţi peste 1.500 de membri şi simpatizanţi ai Uniunii. Întrebat ce crede despre posibilitatea susţinerii lui Dacian Cioloş ca premier, președintele UDMR Kelemen Hunor a spus că el personal are o părere bună, dar trebuie ţinut cont de părerea alegătorilor, pe care şi-o vor manifesta la alegeri. „Nu vreau să intru în speculaţii şi analize, în sondajele noastre are o credibilitate bună. Nu foarte bună, dar bună. Nu vreau să intru în detalii, cunoaştem foarte exact cum e văzut şi el şi alţi politicieni, dar nu e treaba mea să fac aceste analize”, a spus Kelemen Hunor. El a punctat că momentul decembrie 1918, când pentru România a avut loc Marea Unire, pentru comunităţile maghiare a însemnat o mare înfrângere.