Dacă „negocierile meschine” dintre UDMR și PSD pe extinderea folosirii limbii maghiare i-au împiedicat pe unii liberali să voteze, luni seară, Codul Administrativ, pe alți PNL-iști i-au impulsionat să susțină proiectul de lege „toate beneficiile care sunt aduse acum administrației locale” și care sunt „așteptate de peste 20 și ceva de ani”
Unul dintre ele se referă la faptul că aleșii locali, la încetarea mandatului vor beneficia de pensii speciale, la fel ca parlamentarii. Deși conducerea PNL a decis că deputații liberali se vor abține de la vot, 7 deputați PNL au votat „pentru”, 3 au votat „împotrivă” și 14 s-au abținut.
Scoaterea cartelelor
Viitoarele bătălii electorale purtate cu ajutorul de nădejdie al primarilor, alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2019, au constituit un motiv puternic pentru deputatul PNL Cezar Preda în a susține legea în ciuda ordinului de partid.
„Nu puteam să votez împotrivă când toate beneficiile adminstrației locale erau așteptate de peste 20 și ceva de ani. Eu mi-am asumat acest lucru, pentru că noi avem 1.100 de primari. Eu am nevoie de primarii mei în bătăliile care ne așteaptă la anul. Cei care au votat (abținere sau împotrivă n.r.) înseamnă că nu au primari” a declarat ieri Cezar Preda pentru EVZ.
Întrebat care a fost decizia politică a partidului cu privire la Codul Administrativ, liberalul ne-a spus că deputații PNL ar fi trebuit să-și scoată cartelele în timpul votului din plenul Camerei Deputaților. „Nu știu ce mesaj va fi ăsta pentru primarii PNL-ului. Dar dacă așa s-a decis... Eu nu puteam să îmi scot cartela mea”, a explicat parlamentarul.
Brumă de patriotism
Modificările aduse de PSD-ALDE legislației privind administrația publică au fost socotite de parlamentarul PNL Pavel Popescu ca „un atac destul de controversat la identitatea poporului român”, așa că a votat împotriva legii.
„Nu aș accepta niciodată ca cetățean român, ca deputat al României care reprezintă cetățeanii români, să se aplice toate acele plăcuțe bilingve, traducerea unor documente în altă limbă decât cea oficială. (...) În urma unor negocieri meschine între UDMR și PSD vom ajunge să ne sacrificăm și bruma de patriotism pe care o mai avem în țara aceasta”, a declarat acesta, pentru EVZ.
Măturarea profesioniștilor
Vicepreședintele PNL Lucian Bode s-a abținut de la vot. El a explicat EVZ că pe de-o parte liberalii au avut amendamente admise, pe de altă parte, prin acest proiect de lege se revine la „administrația locală de pe vremea lui Năstase, în care prefectul, subprefectul este numit politic, în care instituțiile deconcentrate vor avea demnitari numiți politic, fără nicio urmă de profesionalist sau de performanță. Vor mătura tot ce înseamnă profesioniști din instituțiile publice”.