Liberalii vor stabili în acest weekend, la Brașov, o serie de principii care vor sta la baza unei legi unitare care să reglementeze incompatibilitățile. Apoi, aceasta va fi agreată cu PSD
După ce ANI a decimat numeroși aleși locali și parlamentari pe fondul sesizării unor incompatibilități, PNL pregătește în acest weekend, la Liga Aleșilor Locali care va avea loc la Brașov, o schiță pentru un Cod al incompatibilităților, pe fondul inflației de acte normative, unele contradictorii, pe această temă. Astfel, azi vor avea loc ateliere de lucru pe mai multe teme, pornind de la finanțarea partidelor politice, la situații de incompatibilitate sesizate de aleșii locali sau la Legea salarizării unitare, urmând ca în final să fie realizate rezoluții. „La ora actuală sunt aproape 275 de acte normative care reglementează incompatibilitățile. Intenția noastră este aceea de a genera un Cod al Integrității, nu ne propunem să reducem sancțiunile sau să amputăm atribuțiile ANI”, a precizat Alin Tișe, pentru EVZ.
De asemenea, intenția PNL este aceea de a genera o situație unitară pentru toate funcțiile elective și numite și pentru a preveni ca, din 2016, aleșii să nu mai aibă aceleași probleme cu ANI.
De exemplu, o modificare pe care PNL intenționează să o propună se referă la verificarea înainte de instalarea în funcție, de către prefect, a celor aleși pentru a evita ca aceștia să-și piardă funcțiile în urma sesizării unor incompatibilități, au precizat surse liberale, pentru EVZ.
Pe aceeași voce cu PSD
În urmă cu câteva zile, și conducerea PSD l-a mandatat pe ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, să înceapă documentarea pentru elaborarea unui Cod al incompatibilităților. „Nu numai în domeniul ANI trebuie elaborat un Cod al incompatibilităților. Toată lumea vrea să fie o legislație foarte clară. Cred că ministrul Justiției trebuie să fie mult mai activ. Este un ministru cu multă expertiză și cred că, dacă devine mai activ, va fi mai bine”, a spus președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea.
Și președintele Klaus Iohannis, în discursul susținut în această săptămână în Parlament a susținut necesitatea coerenței legislative, punctând că, în prezent, în România sunt în vigoare aproape 14.000 de legi, ordonanțe și hotărâri ale Guvernului.