PNL pierde voturi din străinătate. Lista candidaților din Diaspora, respinsă de Biroul Electoral

Alegeri. Sursa foto: dreamstime.com

PNL primește o lovitură dură înainte de alegerile parlamentare. Lista candidaților din Diaspora, a partidului, a fost respinsă de Biroul Electoral pentru Diaspora.

Decizia adoptată de Biroul Electoral pentru Diaspora poate fi întoarsă doar printr-o hotărâre judecătorească, la Înalta Curte de Casație și Justiție. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, partidul condus de Nicolae Ciucă nu va avea deputați în Diaspora

PNL primește o lovitură grea la parlamentare

Biroul Electoral pentru Diaspora a respins, în ședința de vineri, 4 octombrie, listele de candidați ale mai multor partide. Este vorba despre candidații care ar trebui să reprezinte românii aflați în străinătate. Au fost respinse listele PNL pentru Camera Deputaților, a Partidului DREPT și Forța Dreptei, tot pentru Senat.

Decizia Biroului Electoral a fost motivată de încălcarea reglementărilor privind egalitatea de șanse. Listele de candidați nu respectau prevederile din Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați și legislația electorală.

Ultima zi de depunere a listelor de candidați a fost 2 octombrie. Dacă decizia va fi menținută, PNL, Partidul DREPT și Forța Dreptei nu vor avea candidați pe buletinele de vot.

Instanță. Sursa foto: poză simbol

Decizia poate fi anulată în instanță

Decizia Biroului Electoral Diaspora, care vizează PNL, Forța Dreptei și Partidul Drept poate fi contestată în instanță. Pentru aceasta, formațiunile respective trebuie să deschidă o acțiune.

Pe de altă parte, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a mai pronunțat pe acest subiect. Judecătorii au decis că principiul egalității de șanse trebuie respectat. Drept urmare, șansele sunt destul de reduse ca PNL să poată obține o hotărâre favorabilă în instanță.

Alegeri Sursa foto: Facebook

PNL și alegerile parlamentare

Calendarul electoral a stabilit că alegerile parlamentare din acest an vor avea loc între cele două tururi ale scrutinului prezidențial. Practic, românii vor fi chemați să voteze trei săptămâni la rând, la finalul lui noiembrie și începutul lui decembrie.

Astfel, pe 24 noiembrie este programat primul tur al alegerilor prezidențiale. În data de 1 decembrie, chiar de Ziua Națională a României, alegătorii își vor vota parlamentarii. În fine, pe 8 decembrie va fi runda finală a prezidențialelor.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la 1 noiembrie şi se va încheia la 30 noiembrie, ora 7.00.