Deși se discută despre o unificare în cel mai scurt timp, prezidențiabilul PDL, Cătălin Predoiu, consideră că liberalii și democrat-liberalii fac parte din două partide cu politici diferite.
Fuziunea dintre PDL și PNL este departe de speranțele inițiale ale liderilor celor două partide. Potrivit unor surse din PDL, democrat-liberalii au rămas cu un gust amar după votul pe care liberalii l-au dat cot la cot cu PSD, UNPR , PC și PP-DD la declarația privind demisia președintelui Traian Băsescu, urmare a scandalului în care este implicat fratele său. „Noi nu am vrut să facem jocul PSD. Drept dovadă că Ponta a spus ulterior că USL trăiește!”, au arătat sursele citate mai sus.
„O manifestare politicianistă ipocrită”
De votul din Parlament a fost nemulțumit și fostul lider liberal Crin Antonescu. El a explicat că a lipsit de la ședința celor două Camere în care s-a adoptat declarația privind demisia lui Băsescu, considerând că este „o manifestare politicianistă ipocrită”.
PDL şi PNL sunt „două partide diferite, cu politici diferite”, dar „după fuziune vor merge pe o singură voce”, a spus prezidențiabilul PDL Cătălin Predoiu despre faptul că PNL a votat în Parlament declaraţia privind demisia șefului statului. „Nu vă ascund că mă preocupă votul dat ieri (miercuri - n.r.) de către PNL, dar în acelaşi timp trebuie să ţineţi cont de faptul că suntem încă două partide diferite, cu politici diferite. Eu ceea ce sper este ca în procesul de fuziune să armonizăm aceste politici”, a spus Predoiu, avertizând că democrat-liberalii nu vor renunța să lupte pentru statul de drept.
Corupții, o problemă
El a admis că, deocamdată, sunt subiecte asupra cărora PDL şi PNL se pronunţă „pe două voci” şi că procesul de fuziune dintre cele două partide „va dura”. PDL așteaptă, de asemenea, ca PNL să nu susțină doar pe hârtie, proiectul inițiat de europarlamentarul Monica Macovei privind simplificarea ridicării imunităţii parlamentarilor.
Pe scurt, în proiect se prevede vot deschis la ridicarea imunității, iar plenul să se pronunțe în maximum 24 de ore. Macovei le amintește liberalilor că printre cei care nu au fost dați pe mâna DNA cu sprijinul Parlamentului se numără: Daniel Chițoiu, Varujan Vosganian, Victor Paul Dobre.