Deputatul PNL Marius Bodea a depus în Parlament un proiect de lege potrivit căruia micii afaceriști vor primi automat de la stat toate avizele, aprobările și certificările pe care le-au cerut dacă instituțiile publice nu răspund în maximum 30 zile.
Propunerea legislativă are în vedere simplificarea circuitului birocratic și, astfel, reducerea barierelor din calea demarării și dezvoltării de afaceri, prin simplificarea procedurilor actuale vizând obținerea.
Ce presupune, mai exact, acest proiect de lege:
1. În cazul în care (o persoană fizică / microîntreprindere) solicită autorizația, avizul, certificarea conformității sau consimțământul autorității publice și a ordonatorilor de credite, instituția competentă este obligată să transmită acest aviz sau, după caz, refuzul de a-și da consimțământul, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării împreună cu documentația aferentă conform normelor legale.
2. Termenul este întrerupt în situația în care autoritatea publică formulează cerere de modificare sau de completare a documentației aferente solicitării, justificate și transmise cu cel puțin 10 zile înainte de expirarea perioadei de 30 de zile. Autoritatea publică poate formula o asemenea cerere o singură dată. În acest caz, termenul de 30 de zile în care instituția publică trebuie să emită avizul sau, după caz, să respingă solicitarea ce i-a fost înaintată, curge de la data primirii documentației revizuite.
3. Dacă în termenul anterior menționat solicitantul nu este informat în legătură cu acordul, avizul sau, după caz, respingerea cererii pe care a înaintat-o, se consideră că instituția publică în cauză și-a dat consimțământul tacit asupra solicitării care i-a fost înaintată.
4. Dovada consimțământului tacit este reprezentată de solicitarea / cererea înaintată instituțiilor publice și înregistrată oficial cu cel puțin 30 de zile în urmă.
5. Prevederile de mai sus se aplică tuturor instituțiilor publice competente, cu rol de reglementare, avizare, consimțământ în domenii precum protecția mediului, a patrimoniului cultural, sănătatea publică, siguranța alimentelor, construcții, urbanism.
Deputatul susține că proiectul nu presupune costuri de la bugetul statului, va impulsiona mediul de afaceri şi România va fi mai atractivă pentru investiţii.
„Procedurile birocratice greoaie și numărul mare al acestora descurajează inițiativa antreprenorială şi îngreunează relaţia cetăţeanului cu administraţia. România este pe locul 134 într-un top realizat de Banca Mondială cu privirere la dificultatea birocratică pe care trebuie să o suporte antreprenorii, după Surinam, Mongolia, Kazahstan chiar și Botswana. Patronatul Român a socotit 64 de instituţii și autorităţi de stat care pot amenda, bloca, suspenda activitatea unei societăţi comerciale. Amenzile sunt atât de mari, încât de multe ori amendarea înseamnă închiderea firmei”, a spus Bodea.