De la „înălțimea” celor 130 de parlamentari, liberalii nu vor să cedeze nici postul de premier democratliberalilor, care nu au nici măcar 60 de parlamentari. Ideea tandemului Iohannis-MRU/Predoiu este o operațiune de imagine, spun liberalii
Utilizarea tandemului Klaus Iohannis- Mihai Răzvan Ungureanu sau, după caz, Klaus Iohannis- Cătălin Predoiu pentru alegerile prezidențiale nu este altceva decât o operațiune de imagine. Liberalii nu iau în considerare să ofere postul de premier unui democrat-liberal în eventualitatea câștigării cursei pentru Cotroceni de către Klaus Iohannis, susțin surse liberale. Acestea au explicat EVZ că, în contextul în care PNL are un grup parlamentar de aproape 130 de deputați și senatori, este puțin probabil să ofere șefia Guvernului democrat-liberalilor, care nu au mai mult de 60 de parlamentari.
Între timp, însă, Klaus Iohannis are un mandat greu, astăzi, în contextul în care trebuie să-l convingă pe președintele PDL, Vasile Blaga, să accepte ca noul partid rezultat din fuziunea celor două formațiuni să se numească PNL. Chiar dacă s-a anunțat deja că, pentru alegerile prezidențiale, PNL și PDL vor merge pe varianta alianței electorale, din cauza timpului scurt, avansarea unui nume pentru noul partid-despre care liberalii insistă că nu se poate numi altfel decât PNL-ar oferi credibilitate procesului de fuziune, care este mai bine privit de către electorat, susțin liberalii. Blaga nu ar vrea, însă, să facă acest anunț pentru a nu crea nemulțumiri în partid, în contextul în care mai mulți lideri, printre care și primarul Clujului, Emil Boc, s-au exprimat în favoarea păstrării identității PDL.
Acesta este unul dintre motivele pentru care statutul partidului, rezultat din fuziunea PDL-PNL, nu conține prevederi revoluționare. Un alt motiv este ca actualii lideri centrali sau locali ai PNL și PDL săși mențină funcțiile. Într-o prima fază, care va dura până după alegerile parlamentare din 2016, cele două partide vor avea, la nivel local, o structură de conducere bicefală: câte un președinte de la PDL și PNL, în fiecare organizație.Practic, cele două partide vor fuziona la nivel de structuri din 2017.
Liberalii se vor reuni, astăzi, în ședința conducerii partidului, pentru a convoca Congresul partidului de pe 26 iulie, dar și pentru a aproba noul statut.
MRU, probleme cu fuziunea cu PDL
Deși a obținut doar 2% la alegerile europarlamentare, Mihai Răzvan Ungureanu a cerut, în negocierile cu PDL, o funcție de prim-vicepreședinte pentru el și nu mai puțin de cinci funcții în Biroul Permanent al PDL, susțin surse democrat-liberale. “Sunt unii oameni care se nasc cu stea în frunte. Ungureanu crede că s-a născut șef”, a comentat unul din apropiaţii procesului de negociere, citat de stiripesurse.ro.