Liberalii vor lansa programul de guvernare pe 28 februarie, dar nu vor să închidă lista miniștrilor, pentru a atrage aliați la moțiunea de cenzură.
Motivul pentru care liberalii nu vor să anunțe oficial un guvern din umbră este că va crea tensiuni în partid, în plin efort de răsturnare a guvernului condus de Victor Ponta.
„Dacă nu am fi avut această perspectivă, puteam face un cabinet din umbră. Șansele de a răsturna guvernul PSD depind foarte mult de ceea ce se întâmplă la Senat și sunt șanse”, a explicat un lider PNL.
Un premier din umbră există totuși: Cătălin Predoiu. El a condus un executivfantomă și în cadrul fostului PDL. Numele lui Predoiu a fost reconfirmat după alegerile prezidențiale și de Klaus Iohannis.
„Cu siguranţă, opţiunea mea este cea pe care am menţionat- o din vară, încoace. Cătălin Predoiu este premierul desemnat, în continuare, din partea PNL. Domnul Predoiu conduce o echipă a PNL, care lucrează la programul de guvernare şi ştiu că îl armonizează cu programul pe care l-am prezentat eu în campania electorală. Aceste lucruri sunt arhicunoscute, nu văd niciun motiv pentru care, acum, după ce am câştigat alegerile, să spun altceva”, a precizat Klaus Iohannis, la 25 ianuarie.
Gorghiu, subordonata lui Predoiu
Cătălin Predoiu coordonează o echipă care se ocupă de alcătuirea Programului de guvernare - care va fi gata, conform promisiunii, la 28 februarie - dar pentru fiecare domeniu există mai mulți lideri. Justiția este în sarcina Alinei Gorghiu, co-președinte PNL, și a lui Daniel Buda, fost șef al Comisiei juridice din Camera Deputaților.
Fostul ministru Claudia Boghicevici și deputatul Cristina Pocora se ocupă de politicile din domeniul Muncii. La programul pentru Sănătate lucrează europarlamentarul Cristian Bușoi, fost șef al CNAS, și Dragoș Șerban, provenit din sistem și sprijinit de Predoiu. Sulfina Barbu și Lucia Varga elaborează politicile ce vor fi promovate de Ministerul Mediului.
Educația este coordonată de deputatul Raluca Turcan. Pe zona de politică externă lucrează fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu și Radu Carp, pro-decan la Facultatea de Științe Politice.
De programul Ministerului Culturii se ocupă senatorul Radu F. Alexandru și deputatul Gigel Știrbu, titular al portofoliului în Guvernul Ponta.
De Agricultură se va ocupa deputatul Dan Motreanu și Gheorghe Ștefan (fără nicio legătură cu primarul cu același nume – n.r.)
Fondurile europene sunt în grija lui Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ungureanu.