PNL nu mai poate iniția o moțiune de cenzură

PNL nu mai are, începând de azi, numărul de parlamentari necesar pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură, demers anunţat de liberali în cazul în care Executivul nu ia măsurile de reducere a CAS cu 5% şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit, până pe 1 mai, astfel încât să se aplice din iulie.

Numărul parlamentarilor PNL a scăzut la sub o pătrime din numărul total al aleşilor, prin anunţarea demisiilor din Senat ale liberalilor Victor Ciorbea şi Iosif Secăşan.

Potrivit Constituţiei, pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură sunt necesare semnăturile a minimum o pătrime din numărul parlamentarilor: "Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii".

În prezent, PNL are 141 de parlamentari din totalul de 571, respectiv 47 de senatori şi 94 de deputaţi, în condiţiile în care Radu Stroe este în continuare membru al grupului PNL din Camera Deputaţilor.

Numărul minim necesar pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură este, în prezent, de 143 de semnături.

Astfel, PNL este la acest moment în imposibilitatea de a iniţia singur o moţiune de cenzură.

Senatorul PNL Iosif Secăşan şi-a dat azi demisia, din Senat, arătând că este inculpat într-un dosar penal şi că nu doreşte să aducă prejudicii de imagine Senatului României şi PNL.

De asemenea, senatorul PNL Victor Ciorbea şi-a anunţat demisia, urmare a alegerii sale în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.