La mai bine de un an de la fuziune, vechii democrat-liberali și liberali se ceartă, și la Centru, și în teritoriu mai abitir decât cu PSD
Principalul motiv îl reprezintă candidaturile la alegerile locale: întrucât la ora actuală, în PNL, are loc o competiție internă pentru desemnarea candidaților pentru primării, sunt puține locurile în care cele două tabere nu au fie care câte un candidat. Astfel, conflicte au loc în principalele orașe, începând cu Bucureștiul, disputat de Cristian Bușoi și Ludovic Orban, Iași- unde nu mai puțin de 8 candidați și-au anunțat înscrierea în cursa internă, la fel ca la Piatra Neamț. Pentru candidatura la primăria Constanța se bat deputatul Mihai Tararache și nepotul directorului ICR, Robert Boroianu, dar tensiuni politice au loc și pentru primăria Râmnicu- Vâlcea. Președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, a afirmat că Mircia Gutău, condamnat de două ori pentru corupție, ar putea fi desemnat candidatul partidului, spre nemulțumirea Centrului, în timp ce dispute politice pe candidaturi au loc și la Bacău, Suceava sau Cluj. De pildă, acum câteva zile, vechiul democrat-liberal Alin Tișe l-a numit „analfabet oligofren” pe colegul său de partid, liberalul Mihai Seplecan.
Comunică separat
Suspiciunile de blat dintre PNL și PSD de la nivel local au generat alte scandaluri în teritoriu. Este cazul PNL Brăila, Vrancea sau Buzău. „Cum să faci campanie în teritoriu împotriva PSD, când, tu, PNL, ai directori de deconcentrate pe care îi ține PSD-ul în funcție? Ei (n.red. vechii liberali) fac blat acum, o să facă blat și la alegerile din 2016 și dup-aia mă cheamă pe mine, în București, să mă întrebe Blaga de ce am rezultate proaste”, a spus un copreședinte din vechiul PDL de la nivel local, pentru EVZ.
Dincolo de aceste tensiuni, deși până în 2017, organizațiile PNL trebuie să aibă un singur președinte, până acum, peste 95% dintre ele funcționează, în continuare, pe sistemul de co-președinți. În plus, liberalii și democrat-liberalii nu și-au unificat departamentele de comunicare: vechii liberali și democrat-liberali continuă să comunice separat.
Orban, noul vicepreședinte al Camerei
După ce Dan Motreanu a demisionat din funcția de vicepreședinte al Camerei, fiind trimis în judecată, conducerea PNL a decis să-l susțină pe Ludovic Orban pentru a-l înlocui, potrivit unor surse liberale. Decizia vine după ce Orban a pierdut la diferență de un singur vot șefia grupului PNL de la Camera Deputaților, în fața lui Eugen Nicolăescu, susținut de conducerea partidului. În scurt timp însă, au apărut nemulțumiri legate de activitatea acestuia, slaba comunicare cu presa, dar și cu colegii săi din grupul PNL, au precizat aceleași surse.