PNL mai are nevoie de 5 senatori pentru a-l debarca pe Tăriceanu

Scaunul președintelui Senatului atârnă de un fir de păr. Liberalii sunt agresivi în a obține majoritatea, în speranța că apoi vor reuși să cucerească și Camera Deputaților.

Prima zi a noii sesiuni parlamentare a început în forță pentru PNL. Cele mai mari presiuni pentru „racolarea” de parlamentari se fac la Senat, acolo unde majoritatea este mult mai fragilă. Negocierile sunt dure și unor parlamentari li s-a cerut să dea răspunsul în câteva ore.

Astfel, la Senat, PNL are 59 de parlamentari, dacă îl punem la socoteală și pe Tudor Chiuariu, exclus din partid, iar împreună cu UDMR și senatorii neafiliați, liberalii ar ajunge la 73 de parlamentari. Tot ieri, 4 senatori, în frunte cu Mircea Geoană, au anunțat că pleacă din grupul PSD și că susțin proiectul fostului șef al socialdemocraților: Cătălin Croitoru, Dan Aurel Ioniță, Dan Tătaru. Lor li s-ar adăuga, potrivit surselor EVZ, 3 senatori PLR, aflați în negocieri cu liberalii, dar cu șanse mari de a schimba tabăra. În acest scenariu, PNL ar avea 80 de senatori, iar PSD, UNPR și PC-PLR ar avea 88 de senatori.

Prin urmare, liberalii ar mai avea nevoie de 5 senatori pentru a-l putea da jos pe Tăriceanu de la Senat. Rămâne de văzut, însă, cât de mult se pot baza liberalii pe proprii colegi de partid, în condițiile în care unii dintre ei, ca de exemplu fostul lider de grup, Puiu Hașotti, sunt suspectați că l-ar susține pe Tăriceanu.

PSD, majoritate confortabilă la Cameră

La Camera Deputaților, lucrurile nu stau la fel de bine pentru PNL. Astfel, liberalii, împreună cu UDMR, minoritățile, cei 6 deputați PC- PLR care au anunțat ieri, oficial, că trec în grupul independenților și cei 9 deputați PSD care îl susțin pe Geoană au împreună 158 de deputați.

Ei au însă nevoie de 201 deputați pentru a obține con trolul asupra Camerei și pentru a-l înlocui pe Valeriu Zgonea. Ieri, 5 deputați PSD au demisionat din partid și au anunțat că vor activa ca neafiliați. De asemenea, în această sesiune parlamentară, PNL și PDL vor avea grup comun la Camera Deputaților și la Senat, acesta urmând să fie condus de Ludovic Orban, respectiv Ion Popa.