PNL a depus un proiect legislativ care îi va permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile pentru Parlament. Speculațiile referitoare la intențiile șefului statului au apărut de câteva zile.
Klaus Iohanis își încheie mandatul prezidențial la finalul acestui an. În acest context, Iohannis a încercat, fără succes să obțină o funcție la nivel internațional. Cum negocierile au dat greș, președintele pare dispus să accepte o poziție de parlamentar.
Lege propusă de PNL pentru Klaus Iohannis
Proiectul de act normativ urmărește să-i permită șefului statului să candideze pentru un mandat de parlamentar. PNL a depus deja amendamentul care va modifica legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților.
„Nu se admit candidaturi independente pe listele de candidați depuse de partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale, cu excepția situației președintelui României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, care poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator.
În cazul în care este ales deputat sau senator, președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și cea de președinte”, prevede proiectul inițiat de liberali.
Speculațiile din spațiul public
În urmă cu câteva zile, în spațiul public au apărut o serie de informații, din surse PNL, cu privire la intențiile lui Klaus Iohannis. Actualul președinte care își încheie mandatul în câteva luni, ar urma să deschidă lista de senatori pe București. Pentru a putea candida, Klaus Iohannis are nevoie de o reglementare specială. Soluția găsită este un artificiu juridic care îl va ajuta pe șeful statului să-și depună candidatura fără să încalce Constituția.
„O lege poate crea premisele ca cineva, dacă vrea să candideze, să poată candida. Preşedintele României este în situaţie în care, în ciuda faptului că nu are o interdicţie de candidatură, nefiind printre persoanele cărora Constituţia le interzice dreptul de a candida (..) datorită prevederii constituţionale că preşedintele nu poate fi membrul unui partid politic...
Informaţia momentului este că Partidul Naţional Liberal a înregistrat în procedură legislativă o modificare a legii care prevede că preşedintele în funcţie, aflat în ultimele trei luni de mandat poate candida ca şi independent pe lista unui partid sau unei alianţe”, a spus senatorul PNL Daniel Fenechiu.
El a precizat că propunerea legislativă îi dă dreptul preşedintelui, la final de mandat, dacă doreşte, să-şi poată continua cariera politică.
Legea PNL și explicațiile lui Președinției
În contextul speculațiilor cu privire la intențiile lui Klaus Iohannis, Administraţia Prezidenţială a venit cu precizări pe acest subiect. Oficialii de la Cotroceni nu au confirmat intențiile președintelui de a candida pe listele PNL la Senat. Potrivit unui comunicat de presă acesta intenționează să-și încheie mandatul la termenul stabilit.
„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, Preşedintele României, Klaus Iohannis, precizează că îşi va încheia mandatul la termen şi nu intenţionează să demisioneze din funcţia de Preşedinte”, a transmis Administraţia Prezidenţială.
Klaus Iohannis a încercat să obțină o funcție importantă în plan internațional, însă nu a reușit. El și-a anunțat candidatura la șefia NATO, dar s-a retras deoarece nu a primit sprijinul necesar obținerii funcției. Liderii statelor NATO l-au preferat pe fostul premier olandez Mark Rutte.
Nici la Bruxelles, fostul politician PNL nu a reușit să negocieze o poziție importantă în arhitectura UE. Informațiile conform cărora ar putea fi președinte al Consiliului European sau că ar putea ocupa o poziție relevantă în Comisia Europeană nu s-au confirmat.